Több milliárd éves talajmintákkal visszatér a Földre a japán űrkapszula

HírKlikk 2020. december 5. 21:05 2020. dec. 5. 21:05

A Naprendszer keletkezése körüli időből származó, 4,6 milliárd éves talajmintákkal visszatér a Földre a Hajabusza-2 japán űrszonda űrkapszulája – tudatta a Jaxa japán űrügynökség.

A kapszula a Földtől 220 ezer kilométeres magasságban sikeresen levált az űrszondáról, és várhatóan az ausztráliai sivatagban landol. Az óriási érdeklődéssel várt kapszula kétféle talajmintát szállít: egy olyat, amely a Ryugu aszteroida felszínéről származik, és egy másikat, amelyet az aszteroida felszíne alól vett. A kutatókat elsősorban ez utóbbiak érdeklik, mert ezeket nem érték az űrből érkező sugárzás és egyéb környezeti tényezők hatásai.

Josikava Makoto, a Hajabusza-2 misszió projektvezetője elmondta: a tudósokat elsősorban a talajmintában lévő szerves anyagok elemzése hozza lázba. „A szerves anyagokból ered a Földön az élet, de még mindig nem tudjuk, honnan származnak. Reméljük, hogy a Hajabusza-2 által lehozott szerves anyagok részleteiből információt kapunk a Naprendszer eredetéről és arról, hogyan alakult ki az élet a Földön" – mondta. A tervek szerint a földet ért kapszulát repülőgéppel Japánba szállítják, és majd csak ott fogják felnyitni, hogy elkezdjék a talajminták elemzését. 

A Hajabusza-2 űrszonda ezután útnak indul egy másik, a Földhöz közeledő, „1998KY26" aszteroidához, amelyet a tervek szerint tíz év múlva ér el.