Újabb kitüntetést kapott Karikó Katalin

HírKlikk 2021. május 8. 15:46 2021. máj. 8. 15:46

A professzort most az Emberi Méltóság Tanácsa díjazta a tudományos eredményeiért. Karikó Katalin és kutatótársai az mRNS területen végzett kutatásaik segítségével értek el áttörő sikert a koronavírus-járvány elleni harcban. A professzor egyike volt ugyanis a Pfizer vakcina kifejlesztőinek.

A díjazottat Bajkai István országgyűlési képviselő méltatta, aki beszédében emlékeztetett: hasonló méretű világjárványra legutóbb száz éve, a spanyolnátha idején volt példa. Az a járvány több embert vitt el, mint az első világháború. De amilyen hirtelen érte a ma emberét a koronavírus – folytatta –, olyan gyorsan derült ki, hogy a tudósok már hosszú ideje keresik a hasonló betegségek gyógyításának lehetőségeit.

Bajkai István kiemelte: az emberiség ugyanolyan hálával tartozik a kórházakban helyt álló egészségügyi dolgozóknak, mint azoknak, akik a laboratóriumokban kutatták éjt nappallá téve a vírus ellenszerét. )Büszkeséggel és reménységgel tekinthetünk a magyar alkotószellem egyik legnagyobbikára" – méltatta Karikó Katalint, hozzátéve: a kutatóbiológus olyan elődök nyomdokaiba lépett, mint Semmelweis Ignác, Heim Pál vagy Szent-Györgyi Albert.

Karikó Katalin beszédében hangsúlyozta, hogy nagy megtiszteltetés számára megannyi neves előd után ezt a kitüntetést megkapni.A biokémikus felidézte, hogy több évtizede külföldön él ugyan, de családjával együtt mindig is magyar maradt, gyermekeit is magyarul nevelte, így ők is szívesen járnak ide.

Forrás: MTI/Hírklikk