Gazdag tárkonyos raguleves

HírKlikk 2019. június 19. 21:08 2019. jún. 19. 21:08

Ebből a levesből nem lehet keveset főzni, mert elég sokféle hozzávalót kell a fazékba tenni, és a sok kicsi alapanyag végül egy meggyőzően hatalmas levessé áll össze. Ráadásul a kalóriatartalma is nagyon baráti, a sok zöldség és a csirkehús ugyanakkor simán kiad egy komplett étkezést.

Hozzávalók:

  • 7 dekagramm vaj
  • 2 darab csirkemell filé
  • 2 közepes darab sárgarépa
  • 2 darab petrezselyemgyökér
  • 1 kisebb darab zellergumó
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • fél evőkanál tárkony
  • 1 ízlés szerint só, bors
  • 2 liter víz vagy alaplé
  • 20 dekagramm zöldborsó
  • gomba, zöldbab
  • fél darab citrom leve
  • 150 ml. tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 deciliter tejszín

 

Elkészités:

A gyökérzöldségeket kockára vágjuk, majd a nagyobb leveses fazekunkban vajat forrósítunk, és időnként kevergetve megpirítjuk rajta a zöldségeket. 

Közben kockákra vágjuk a csirkemellet és a hagymát, majd ezeket is rádobjuk, megpirítjuk.  Amikor kifehéredett a hús, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. 

Most jöhet a tárkony, ez után felengedjük a vízzel vagy az alaplével. 

Amikor a zöldség már majdnem teljesen megpuhult, beletehetjük a zöldborsót, és ekkor jön rá a zöldbab és a gomba is. Belefacsarjuk a citromlevet. 

A tejfölből és a lisztből habarást készítünk, egy kicsit szedünk hozzá a levesből, habverővel csomómentesre keverjük, majd még egy kicsit hozzáteszünk a forró levesből (hőkiegyenlítés), és az egészet visszacsorgatjuk a fazékba. Közben a habverővel kevergetjük a levest. 

Hagyjuk egyet rottyanni, hogy a liszt megfőjön, majd hozzácsorgatjuk a tejszínt, és már kész is a levesünk. A tejszínnel már nem főzzük tovább.

Forrás: sobors.hu.