Gazdag tárkonyos raguleves
Ebből a levesből nem lehet keveset főzni, mert elég sokféle hozzávalót kell a fazékba tenni, és a sok kicsi alapanyag végül egy meggyőzően hatalmas levessé áll össze. Ráadásul a kalóriatartalma is nagyon baráti, a sok zöldség és a csirkehús ugyanakkor simán kiad egy komplett étkezést.
Hozzávalók:
- 7 dekagramm vaj
- 2 darab csirkemell filé
- 2 közepes darab sárgarépa
- 2 darab petrezselyemgyökér
- 1 kisebb darab zellergumó
- 1 közepes fej vöröshagyma
- fél evőkanál tárkony
- 1 ízlés szerint só, bors
- 2 liter víz vagy alaplé
- 20 dekagramm zöldborsó
- gomba, zöldbab
- fél darab citrom leve
- 150 ml. tejföl
- 2 evőkanál liszt
- 1 deciliter tejszín
Elkészités:
A gyökérzöldségeket kockára vágjuk, majd a nagyobb leveses fazekunkban vajat forrósítunk, és időnként kevergetve megpirítjuk rajta a zöldségeket.
Közben kockákra vágjuk a csirkemellet és a hagymát, majd ezeket is rádobjuk, megpirítjuk. Amikor kifehéredett a hús, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Most jöhet a tárkony, ez után felengedjük a vízzel vagy az alaplével.
Amikor a zöldség már majdnem teljesen megpuhult, beletehetjük a zöldborsót, és ekkor jön rá a zöldbab és a gomba is. Belefacsarjuk a citromlevet.
A tejfölből és a lisztből habarást készítünk, egy kicsit szedünk hozzá a levesből, habverővel csomómentesre keverjük, majd még egy kicsit hozzáteszünk a forró levesből (hőkiegyenlítés), és az egészet visszacsorgatjuk a fazékba. Közben a habverővel kevergetjük a levest.
Hagyjuk egyet rottyanni, hogy a liszt megfőjön, majd hozzácsorgatjuk a tejszínt, és már kész is a levesünk. A tejszínnel már nem főzzük tovább.
Forrás: sobors.hu.