Levesbomba orosz módra

HírKlikk 2018. március 11. 12:00 2018. márc. 11. 12:00

A borscs amellett, hogy ízletes, a sok zöldség miatt igazi vitaminbomba is. Nagyon népszerű a szláv országokban. Nem a leggyorsabb étel, mégis megéri a fáradozást mert laktató és finom.

Hozzávalók (4 személyre):

40 dkg cékla

1 kis fej hagyma

1 nagy sárgarépa

1 nagy fehérrépa

30 dkg fehérkáposzta

10-12 szál snidling

30 dkg marhalábszár (leveshús)

50 dkg marhacsont

1 babérlevél

2+2 evőkanál olaj

1 evőkanál cukor

2 evőkanál paradicsompüré

2 evőkanál citromlé

2 dl tejföl

2 evőkanál liszt

Elkészítés:

A céklát megmossuk, meghámozzuk, és vékony csíkokra-szeletkékre vágjuk. A hagymát meghámozzuk, finomra aprózzuk. A répaféléket megtisztítjuk, vékony hasábokra vágjuk. A káposztát megmossuk, apróra felkockázzuk, a snidlinget leöblítjük, felaprózzuk. 

A húst és a csontot megmossuk, 1,5 l hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a babérlevelet, ízlés szerint sót, néhány szem borsot, és lassú, gyöngyöző forralással puhára főzzük. Felforrósítunk 2 evőkanál olajat, rádobjuk a céklát, hozzáadjuk a cukrot és a paradicsompürét, meghintjük néhány csepp citromlével és egy kevés sóval.

Fedő alatt, mérsékelt tűzön, saját levében puhára pároljuk. Egy nagyobb edényben, a maradék 2 evőkanál olajban megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a répaféléket, néhány percig együtt pirítjuk. Rádobjuk a káposztát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, lassú tűzön, saját levében puhára pároljuk, végül hozzákeverjük a párolt céklát levével együtt.

Kivesszük a húst a levesből, kis kockákra vágjuk. A levest a zöldségekhez szűrjük, felforraljuk. A tejfölt simára keverjük a liszttel, a leveshez adjuk, beletesszük a húst, és jól összeforraljuk, citromlével savanyítjuk. Snidlinggel megszórva, forrón tálaljuk, külön csészében további tejfölt adhatunk mellé.