Levesbomba orosz módra
A borscs amellett, hogy ízletes, a sok zöldség miatt igazi vitaminbomba is. Nagyon népszerű a szláv országokban. Nem a leggyorsabb étel, mégis megéri a fáradozást mert laktató és finom.
Hozzávalók (4 személyre):
40 dkg cékla
1 kis fej hagyma
1 nagy sárgarépa
1 nagy fehérrépa
30 dkg fehérkáposzta
10-12 szál snidling
30 dkg marhalábszár (leveshús)
50 dkg marhacsont
1 babérlevél
2+2 evőkanál olaj
1 evőkanál cukor
2 evőkanál paradicsompüré
2 evőkanál citromlé
2 dl tejföl
2 evőkanál liszt
Elkészítés:
A céklát megmossuk, meghámozzuk, és vékony csíkokra-szeletkékre vágjuk. A hagymát meghámozzuk, finomra aprózzuk. A répaféléket megtisztítjuk, vékony hasábokra vágjuk. A káposztát megmossuk, apróra felkockázzuk, a snidlinget leöblítjük, felaprózzuk.
A húst és a csontot megmossuk, 1,5 l hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a babérlevelet, ízlés szerint sót, néhány szem borsot, és lassú, gyöngyöző forralással puhára főzzük. Felforrósítunk 2 evőkanál olajat, rádobjuk a céklát, hozzáadjuk a cukrot és a paradicsompürét, meghintjük néhány csepp citromlével és egy kevés sóval.
Fedő alatt, mérsékelt tűzön, saját levében puhára pároljuk. Egy nagyobb edényben, a maradék 2 evőkanál olajban megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a répaféléket, néhány percig együtt pirítjuk. Rádobjuk a káposztát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, lassú tűzön, saját levében puhára pároljuk, végül hozzákeverjük a párolt céklát levével együtt.
Kivesszük a húst a levesből, kis kockákra vágjuk. A levest a zöldségekhez szűrjük, felforraljuk. A tejfölt simára keverjük a liszttel, a leveshez adjuk, beletesszük a húst, és jól összeforraljuk, citromlével savanyítjuk. Snidlinggel megszórva, forrón tálaljuk, külön csészében további tejfölt adhatunk mellé.