Medvehagymás böjti töltött tojás

HírKlikk 2018. március 30. 08:44 2018. márc. 30. 08:44

A húsvétot megelőző negyven napos böjt egyik előírása, hogy ez idő tájt csak háromszor szabad étkezni és egyszer jóllakni. A kezdet a hamvazószerda, a befejezés a nagypéntek.

A tavaszi böjt a keresztények számára a bűnbánat, a lemondás és az elmélyülés időszaka. Kialakulása az ókor végére, a középkor elejére tehető.

A görög katolikus egyház igen szigorúan veszi a böjti időszakot, különösen a hamvazószerdát és a nagypénteket: ezeken a napokon egyáltalán nem engedi az állati eredetű ételek fogyasztását.

A reformátusoknál nincs előírt nagyböjt, de a nagypénteket meg szokták tartani. Egy azonban közös a különböző egyházak előírásaiban: a böjt során hús nélkül készült ételeket esznek.

Például medvehagymás töltött tojást.

HOZZÁVALÓK:

6 db tojás

5 dkg vaj

2 evőkanál liszt

1 evőkanál mustár

őrölt fehérbors

2 dl tej

4-5 levél medvehagyma

ELKÉSZÍTÉS:

A tojásokat megfőzzük. A medvehagymát apróra vágjuk.

A vajból, tejből és lisztből sűrű besamelt főzünk /vajas rántás tejjel sűrűre főzve/. A tojásokat kettévágjuk, sárgájukat kivesszük, és szitán vagy szűrőn áttörjük.

A besamelt elkeverjük a tojások áttört sárgájával, a mustárral, sóval, borssal és a medvehagymával. Habzsákba tesszük a krémet és betöltjük vele a tojásokat.

Salátával, zöldségekkel díszíthetjük. Majonézes salátát adhatunk mellé.