Töltött paprika magyarosan
A hagyományos töltött paprika az egyik legkedveltebb magyar étel.
A töltött paprika voltaképpen török eredetű, de a halványsárga húsú, valóban minden más fajtától különböző, illatos magyar zöldpaprika mégis jellegzetesen magyarrá teszi.
Hozzávalók 4 személyre:
- 8 közepes, nem túl húsos zöldpaprika
- 1 közepes fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 ek. olaj
- 80 g rizs
- 1 tojás
- 1 kk. édes-nemes pirospaprika
- 400 g darált sertés- és marhahús vegyesen
- só, bors
- 100 g paradicsompüré
- 1 kk. kristálycukor
- 1 szál zellerzöldje
- 30 g rizsliszt
Elkészítése:
A paprikákat megmossuk, gallérkájukat körbevágjuk, majd csumájukkal együtt kiemeljük a paprikákból, az ereket és magokat is eltávolítjuk a belsejükből.
A töltelékhez a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk, megfonnyasztjuk az olajban, hűlni hagyjuk. A rizzsel, tojással, pirospaprikával és az áttört fokhagymával együtt a darált húshoz adjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, alaposan összedolgozzuk, és (nem túl szorosan, mert főzés közben megduzzad a rizs) megtöltjük vele a paprikákat.
Nagyobb lábasban, 1 liter hideg vízben elkeverjük a paradicsompürét, 1 kk. sót és a cukrot, felforraljuk. Beletesszük a töltött paprikákat .(ízlés szerint 1-2 hegyes-csípős zöldpaprikát is) és a zellerzöldet, majd mérsékelt tűzön, félig lefedve puhára főzzük (kb. 30 perc).
A paprikákat szűrőkanállal kiemeljük a paradicsomléből, a zellert kidobjuk. A rizslisztet simára keverjük 2 dl hideg vízzel, a paradicsomhoz öntjük-keverjük és mérsékelt tűzön 5 percig forraljuk. Utánasózzuk, édesítjük, visszatesszük bele a paprikákat, és éppen csak összeforrósítjuk.
Tálalás előtt mély tálba szedjük, petrezselyemmel díszítjük. Sós vízben főtt, petrezselymes burgonyát, tejfölt kínálhatunk hozzá.