A DK-Együtt dilemmáról

2018. január 23. 20:04

Ma este az ATV Egyenes Beszéd vendége voltam. Rónai Egon rákérdezett, hogy állnak a DK és az Együtt tárgyalásai. Ha már így történt, hadd mondjam el részletesebben, miről van szó.

A választási együttműködés - főleg a jelenlegi orbáni rendszerben - bonyolult dolog. Nem azért, mert a különböző pártoknak különböző érdekeik vannak, hanem azért, mert más receptet tartanak sikerre vezetőnek a kormányváltás szempontjából.

Az világos és egyértelmű, hogy a demokratikus pártoknak együtt kell működniük a lehető legszélesebb körben, ez a kormányváltás alapfeltétele. A kérdés ennek a mikéntje. A DK azt szorgalmazta kezdettől fogva, hogy ne csak az MSZP és a DK, hanem az Együtt is vehessen részt a koordinációs tárgyalásokon. (Az LMP egy másik történet, arról talán majd másik alkalommal...)

Az Együtt is ezt szerette volna, de a háromoldalú megbeszélések lehetőségét a szocialisták mereven elutasították. A DK és az Együtt jelenleg is tárgyal egymással, az MSZP továbbra is elzárkózik. Vagyis reális esélye az Együtt bevonásának már csak a DK "kontójának terhére" van. Mi készen állunk erre.

Pártok közös listájában akkor érdemes gondolkodni, ha a benne résztvevők nem mindegyike éri az az ötszázalékos parlamenti küszöböt. Ezzel szélesedhet az együttműködés és olyan pártok is parlamenti képviselethez juthatnak, amelyeknek amúgy esélye sincs a bejutásra,frakcióalapításra. Ahol viszont a pártok erre az 5 százalék elérésével önállóan is képesek (MSZP, DK), ott a közös lista értelmetlen és felesleges.

Fontos tudni, hogy ha egy párt nem éri el az 5 százalékot, de önállóan indul, ott a rájuk leadott töredékszavazatok elvesznek. Nemcsak az adott pártnak, hanem az egész demokratikus oldalnak. Márpedig a kormányváltáshoz minden voksra, minden hasznosítható, a Fideszhez át nem kerülő szavazatra szükség van. A vita abban van, hogy vajon az Együtt eléri-e az 5%-os küszöböt, vagy sem.

A DK tárgyalódelegációja a közvéleménykutatásokra hivatkozva azt gondolja, hogy ez nem valószínű (legutóbb épp a minden ellenzéki párt által hitelesnek tartott Závecz Research mért 1%-ot az Együttnek). Az Együtt vezetői szerint viszont 54 jelöltet állítva, erős kampánnyal elérhető a küszöb. Az Együtt érvelése természetesen legitim - a kérdés, hogy mennyire reális.

Mindezek ismeretében a DK a múlt héten azt az ajánlatot tette az Együttnek, hogy közös listán induljon a Demokratikus Koalíció és az Együtt, vállalva akár a 10 százalékos küszöböt is. Az Együtt ezt az ajánlatot nem fogadta el.

A DK ezt tudomásul vette és a héten új ajánlattal élt. Az MSZP-DK koordinációs megállapodásból a DK-hoz kerülő körzetek közül felajánlottunk három budapesti és vidéki körzetet az Együttnek, köztük fontos, nyerhető körzet is van. Cserébe azért, hogy húszegynéhány olyan körzetben, amelyeken a kormányváltás elsősorban múlhat az Együtt ne indítson ellenjelöltet a DK és az MSZP már koordinált jelöltjével szemben.

Mivel a Závecz Research legfrisebb kutatása a biztos szavazók körében 1%-ot mér az Együttnek és 8%-ot a DK-nak, így a javaslat a pártok mért támogatottsága alapján is arányos.

Itt tartunk jelenleg. A DK ajánlata él. Nincs már sok idő a döntésre. A választóknak tudniuk kell, milyen listákra, és egyéniben melyik esélyes jelöltre tudnak szavazni.

A DK mindig az ellenzéki együttműködés pártja volt. A DK-MSZP koordinációs megállapodással a kormányváltás alapját megteremtettük. Az együttműködés bővítésével tovább nőhetne az esély.

Reméljük, hogy az Együtt megfelelő testületei is ígygondolkodnak. A kormányváltás ügye mindennél fontosabb.
Szerző: Gréczy Zsolt