A Fidesz zsarol és paktumot ajánl az ellenzéknek

Gréczy Zsolt 2018. július 22. 09:36 2018. júl. 22. 09:36

Tanulságos, egyúttal aggasztó interjút készített a Népszava (!) Schöpflin Györggyel, a Fidesz európai parlamenti képviselőjével. Hogy miért éppen ez a lap szólaltatja meg Orbán egyik szócsövét, az is érdekes, de még izgalmasabb, hogy Schöpflin paktumot ajánl az ellenzéknek, ha elfogadják Orbánt vezetőnek. Egyúttal megfenyegeti az Uniót, hogy a Fidesz kész a szélsőjobbal blokkolni az EU-t, ha kizárják őket a Néppártból.

A Schöpflin-interjút életveszélyes. Azt javasolja ugyanis, hogy az ellenzék "kérjen bocsánatot 2006 őszéért", fogadja el Orbánt, "abbahagyva az ország lejáratását külföldön". Végül, a szerinte csak univerzalitásban gondolkodó ellenzék fogadja el a nemzetet, mint entitást.

Akkor nézzük külön:

1. 2006 őszéért a Fidesznek és Orbánnak kell bocsánatot kérni, hogy az egymás után második elvesztett választás után puccskísérletet hajtottak végre a törvényesen megválasztott kormány ellen. Kérjenek bocsánatot, hogy Orbánék szervezésében szétverték a tévészékházat, nekiestek a rendőröknek, autókat gyújtottak fel, kirakatokat zúztak be. Kérjen bocsánatot a Fidesz, amiért az incidensek után Nyitrai András fideszes képviselő egy bizottsági ülésen azt kifogásolta, hogy miért nem használt éleslőszert a rendőrség?

2. A DK sosem fogja Orbánt elfogadni, mert csalt a választáson, mert illegitim alaptövénye alapján teszi tönkre és lopja szét az országot, számolja fel demokrácia., a szabadság és a szolidaritás intézményeit. Amikor a nemzetközi porondon harcolunk ellene, akkor azt Magyarországért tesszük. Orbán nem egyenlő Magyarországgal. Amikor saját pártcsaládja is szembefordul vele, a demokráciát próbálják fenntartani, egyúttal az Európai Uniót is védve.

3. A nemzet valóban entitás. Ne tegyen úgy Schöpflin, mintha ezt csak a Fidesz szavazói tudnák. Igaz, mi a nemzetet - Schöpflin sugalmaival ellentétben - nem kirekesztő, másokkal szemben gyűlölködő fogalomként, hanem erős, másokkal partnerséget, szövetséget ápoló közösségként képviseljük. Mi is büszke magyarok, hazafiak vagyunk, csak nem úgy, mint a jelenlegi Fidesz.

Jobb, ha tudja Schöpflin, vagyis az Orbán üzenetét hozó fideszes politikus, hogy ORBÁNNAL NINCS ALKU, NINCS PAKTUM. A DK számára egész biztosan nincs. És egyetlen ellenzéki pártnak sem javasoljuk, hogy ezt megkösse sarzsiért, pénzért, bármilyen juttatásért, adományért. 

Az interjú másik részében Orbán embere nyíltan megfenyegeti az Európai Uniót, mondván, hogy ha kizárják a Fideszt a Néppártból és elindul az ország ellen a 7-es cikkely, akkor Orbán új szövetséget hozhat létre az európai szélsőjobbal, és blokkolni fogják az EU-t.

Ez zsarolás. Ha az Unió nem fogadja el, hogy Orbán és haverjai építik a diktatúrát, és nem fogadja el, hogy ellopják az uniós pénzeket, akkor szétveri az egész szervezetet.

Jobb ha kimondjuk: Schöpflin elárulta, hogy a pénzért és hatalomért rettegő Orbán mindenre képes, hogy mindezt megőrizze, illetve megússza a számonkérést. Képes lenne saját hazáját nemzeti tragédiába vezetni, száműzni Magyarországot a civilizált nyugati világból. Remélem, az EU illetékesei értik már, hogy mi készül, de ugyanilyen fontos, hogy sem a hazai ellenzék, sem a Néppárt, Orbánnal szemben fellépni kívánó képviselői sem törhetnek meg a nyomás alatt.