Mi ma az ellenzék?

HírKlikk 2018. július 28. 06:07 2018. júl. 28. 06:07

Lenéző, lekezelő elemzések, nyilatkozatok születnek az ellenzékről, annak állapotáról, ellenállási képességéről. Pedig olyan, hogy ellenzék - mivel mindegyik pártnak más az útja -, nincs, nem is volt. De kellene, hogy legyen.

Szörnyűlködnek sokan, hogy mit művel az ellenzék, pedig mindegyik párt tettei önálló elemzést igényelnének. Ha valamit bizonyított a 2018-as választás, és előtte a kampány, hogy nincs egységes ellenzék. Ezzel az illúzióval érdemes leszámolni. Április 8. pedig minden pártból és mindenkiből kihozta azt, ami benne van, illetve megpróbált eltagadni a választás előtt. Pedig pont ezek az eltagadások hozták el Orbán harmadik kétharmadát.

A Jobbik ketté hasadt. Elvesztette elnökét. A helyére választott új elnököt még a képviselők sem igen ismerik, hát még a választók. Pénzügyi botrányok közepette a belső ellenzék már új pártot alapított. Ahol lehet, viszik az alapszervezeteket, önkormányzati képviselőket. Marad-e irányvonalánál a korábban Simicskával megtámogatott, középre tartó Jobbik az egykori szkinhedvezér vezetésével? Vagy annyira rettegnek attól, hogy a náci szövegeket nyomó Toroczkai elviszi a párt nagy részét, hogy visszafordulnak a szélsőjobb felé? Egyelőre annyi látszik, hogy a Jobbik, amely a Fidesszel szavazott a képviselői fizetésemelésekről, két hónap alatt elvesztette szavazói harmadát.

Ez lenne az ellenzék útja Orbán ellen? Aligha...

Az LMP a káosz képét mutatja. Tettlegesség, egymás kizárása, a párt képviselőjének tulajdonában levő lap listázza a tudósokat. Hadházy Ákos korábbi társelnök kilép. Kép- és hangfelvétel árulkodik arról, hogy Ungár hogyan verte át Ron Werbert. Schmuck Erzsébet kampányfőnök Schmidt Máriával, Orbán házi történelemhamisítójával és kulturális kútmérgezőjével egyezteti a párt választási stratégiáját. Ma az ellenzéki szavazók döntő többsége szerint az LMP viseli a fő felelősséget Orbán újabb kétharmadáért. Ez lenne a XXI. századi párt, amely majd a cudar állapotban levő Jobbikkal, és az egy százalékra eső Momentummal alkot jövőt mutató szövetséget? (Jut eszembe, mikor szólalt meg utoljára Fekete-Győr András?)

Ugye, ez az "új pólus" sem reális alternatíva?

Az MSZP is elnököt váltott - Gyurcsány Ferenc óta az ötödiket... A választó a belső torzsalkodást látja, a frakció szétszavaz a képviselői fizetésekről, többen nyomnak igen gombot, mint ahányan nemet. A Fidesz zsarolási szándékáról beszélnek, de ez inkább feltáró vallomás: az MSZP ezek szerint zsarolható? A Népszava kapja az állami reklámok százmillióit, a szocialisták zavaros indokkal Orbán tusványosi verbális autodaféján is részt vesznek - Schiffer Andrással parolázva. Engem az is érdekelne, mit szól Karácsony Gergely, az MSZP miniszterelnök-jelöltje ahhoz, hogy az MSZP egy része megszavazta a képviselői fizetések emelésétl - látva, hogy a Párbeszéd nemet mondott...

Az MSZP, mint pólusképző erő? Ezt ők sem hiszik el.

Eközben büszke vagyok arra, hogy a DK ma az egyetlen vezetett, összetartó párt. Ha úgy tetszik, a valóban Orbán ellen küzdő demokraták menedéke. Gondjainkat egymás között beszéljük meg, Legfontosabb az egység, a belső szolidaritás. És miközben együtt kell működnünk bizonyos ügyekben, helyzetekben, azért a kérdés adódik: kikkel? Azokkal, akik Tusványosra mennek, vagy Schmidt Máriával boltolnak?

Itt tart a mindent bekebelező Fidesz széttartó ellenzéke. Egy része zsarolható, más része együttműködik. Ideje tehát, hogy elmúljon a "ellenzéki egység" illúziója. Az a remény is elillant, hogy majd jönnek az ártatlan, lelkes, tiszta civilek, és zárójelbe teszik a tehetetlen pártokat. Az időközi választások megmutatták, hogy az sem jelent automatikusan győzelmet, ha valaki civil, és a pártok csak támogatják. Civilek segítségével, de a politikához politikusok kellenek.

Talán az lenne a megoldás, hogy végre mindenkiről kiderül, kicsoda valójában. Ki a náci, ki a kollaboráns, ki a beépített ember, és ki az, aki valóban harcolni akar a gyalázatos, az országot tönkre tevő rezsim ellen.

 És ha mindezt látjuk, a jókat elkülöníthetjük a rosszaktól és megindulhatunk. Lesznek, akik fontos döntésre kényszerülnek. Nem lehet kint és bent egeret fogni.

Szerző: Gréczy Zsolt (a DK országgyűlési képviselője)