Jó ötlet! DK: e-konzultáció a háziorvossal

Ceglédi Zoltán 2017. december 9. 10:10 2017. dec. 9. 10:10

A Demokratikus Koalíció ötlete az egészségügy hétköznapjait tenné könnyebbé.

A választásokig minden héten valamelyik ellenzéki párt programjából emelek ki egy-egy szimpatikus, szerethető, praktikus, innovatív elemet. Nem az általános "demokráciavédést" meg semmitmondó jókívánságokat, hanem konkrét ígéreteket. Olyat, ami alkalmas arra, hogy egy szavazó azt mondja, örülne, ha ez megvalósulna.

Oldalt kattintható a már bemutatott jó ötletek sora, ma a DK Sokak Magyarországa című programjából emeltem ki egy ilyet, ami így szól:

MEG KELL TEREMTENI A HÁZIORVOS ÉS A BETEG KÖZÖTTI E-KONZULTÁCIÓ LEHETŐSÉGÉT.

Ez egy kiváló ötlet. Arról az elemről pont a kedves olvasót nem kell győzködnöm, hogy az internet csodás és könnyen használható eszköz, hiszen ezt a cikket is így olvassa. Tény az is, hogy lassan minden felnőtt magyar fent van a Facebookon, a magyarországi internet elterjedtsége és minősége az egyik legjobb a világon, és az idősebb korosztályok, illetve vidéki polgárok is már ugyanolyan intenzíven és sokrétűen használják.

De az ötlet másik fele sem igényel erőteljesebb kampányt abban a körben, aki töprengett már háziorvosi váróban ülve, hogy hát ehhez mi a túrónak kell személyesen megjelennem... online azonosítható vagyok, már a recept is elektronikus, és senkinek nem érdeke azokat az orvos-beteg találkozásokat fenntartani, ahol a közvetlen kontaktusnak nincs relevanciája. Ugyanígy a másik véglet: amikor eleve nem is oda kéne mennem, hanem rögtön "komolyabb" vagy speciálisabb vizsgálat, ellátás, kezelés szükséges.

Utóbbi esetben az elektronikus konzultáció során megbeszélik a teendőket, elkészül a beutaló, és a kedves beteg nem kap egy plusz infarktust a váró előtt letámasztott, hatvan bicikli láttán. Ja, igen, eleve elektronikus bejelentkezések mentén lenne indokolt ezeket a rendelési időket szervezni, ez legalább egyes helyeken már működik. Végül pedig a kínzó háziorvos-hiány következménye, hogy sok településen nincs, vagy nem mindig van rendelés.

A szabott napokon érkező háziorvos és betegei életét is nagyban megkönnyítené, ha nem mindent kedden és pénteken, "élőben" zúdítanának egymásra, hanem lenne rá szabott keret, plusz mód, hogy ezt online megtegyék. Tetszik vagy sem, egy településen ma sokkal nagyobb eséllyel van internet, mint fix háziorvos.

Az egészségügyi ellátás jövőjéről szóló koncepciók vitájába nem belemenve, vannak, aki a háziorvos "kapuőr" funkcióját emelik ki, azzal, hogy minden beteg-megkeresésnek ott kell indulnia, és egy felkészült, a pácienseit jól ismerő, közeli szakembernek eldönteni, hogy helyben és általa megoldható, vagy tovább kell utalnia, és ha igen, merre.

Mások azt mondják, hogy ezen már túlléptünk, és gyakran magunk keressük meg a neten, hogy milyen szakrendelés a válasz a gondunkra - ezért inkább olyan centralizált szolgáltatóházak kellenek, ahol a különböző szakemberek társulnak és fogadják a betegeket.

Akárhogy is, az a lehetőség, hogy nem Erzsike65 meg BioMami a Facebook-csoportban, hanem egy vagy "a" háziorvos válaszol a kérdésedre, hatalmas előrelépés lenne. Modern, emberbarát, költséghatékony és biztonságos. A háziorvosi e-konzultáció egy jó ötlet a DK-tól. Nagyon jó lenne, ha megvalósulna.