Jó ötlet! Párbeszéd: 16 éves választói korhatár, netes szavazás

Ceglédi Zoltán 2018. január 13. 07:20 2018. jan. 13. 07:20

A Párbeszéd (és így az MSZP) végre visszahozná a politikát Bözsi néni konyhájából.

A választásokig minden héten valamelyik ellenzéki párt programjából emelek ki egy-egy szimpatikus, szerethető, praktikus, innovatív elemet. Nem az általános "demokráciavédést" meg semmitmondó jókívánságokat, hanem konkrét ígéreteket. Olyat, ami alkalmas arra, hogy egy szavazó azt mondja, örülne, ha ez megvalósulna. Oldalt kattintható a már bemutatott jó ötletek sora, ma a Párbeszéd egyik javaslatát méltatom, ezt:

A SZAVAZATOK LEADÁSÁNAK MEGKÖNNYÍTÉSE ÉRDEKÉBEN ÉSZT MINTÁRA BEVEZETNÉNK AZ INTERNETES SZAVAZÁS LEHETŐSÉGÉT (...) A VÁLASZTÓJOG ALSÓ KORHATÁRÁT 16 ÉVRE CSÖKKENTENÉNK.

Mint azt Karácsony Gergelytől tudjuk, az MSZP elnöksége megengedte neki, hogy MSZP-s miniszterelnök-jelöltként is saját, Párbeszéd-programját képviselje. Ezért a szocialista programmal ebben a sorozatban már külön nem foglalkozom: a Mindenki számít! című Karácsony-programot "tudjuk be" az MSZP-nek is.

Ez annál is fontosabb, mert története során először így jutott el végre az MSZP oda, hogy például hivatalosan, kétség és mellébeszélés nélkül támogatja az azonos neműek házasságát és örökbefogadását is - fene se gondolta volna, hogy pont Molnár Gyula elnöksége alatt érkezik meg a párt e kérdésben a 21. századi baloldali (sőt, nyugatra tekintve: konzervatív) konszenzushoz. Ha csak annyi eredménye volt Karácsony jelölésének, hogy a progresszió alapjövedelemtől melegházasságig elvitathatatlan és visszavonhatatlan része lett az MSZP politikájának, már megérte. De akkor most arról a kiváló ötletről, amit az MSZP-Párbeszéd-Magyar Liberális Párt közös listáját vezető Karácsony Gergely javasol: 16 éves választói korhatár és online szavazás.

A magyar politikát mára túszul ejtette egy borzalmas alibi, egy elfogadhatatlan habitus. A Bözsi nénihez kajajeggyel érkező Orbán Viktorral szemben nem igazán mertek eddig felpakolni, hiszen tudják az ellenzéki oldalon is: ma az életkorral egyenes arányban nő a választói aktivitás. Míg tíz, pártpreferenciával bíró egyetemistából csak négyen mennek el tényleg voksolni, addig a nyugdíjasok esetében ez az arányból tízből kilenc.

A hagyományos (avítt), papíros ikszelés is nagyon nem 21. századi. Pedig fontos és rutinszerű ügyeinket is online végezzük, miért pont ez legyen kivétel? Gondoljunk bele, micsoda változást hozna, ha holnaptól a 16-17 évesek is kapnának választójogot! Hogyan alakítaná át a pártok programját, kommunikációját, eléréseit ez a tény - megfejelve azzal, hogy a fiatalabb, online nemzedék sokkal aktívabb lehet a választásokon, ha azt az okostelefonjával is megteheti!

És a mestervágás: a külföldön dolgozó magyaroknak se kellene beutazni a konzulátusra, de még csak az esetleg kiküzdött levélszavazással se bajlódni - felmegy az internetre, és hopp, már szavaz is. Jó eséllyel nem arra, aki miatt lelépett az országból. A Momentum épp telekocsi-alkalmazást fejleszt a külföldön élő magyarok számára, hogy közösen eljussanak szavazni, de ezzel a megoldással csak be kéne lépniük az ügyfélkapus hozzáférésükkel.

A fiatalabb magyarok felé forduló politika nagyon sokat kaphatna ettől a ma még ignorált korosztálytól.

Megreguláznának mindenkit, aki ma a "diáknak nem jogai, hanem kötelességei vannak" meg "bezzeg az én időmben" és "nehogy egy pofont se adhassak" tirádákkal támad. Közvetlen hatással lenne a közoktatással kapcsolatos kormányzati döntésekre, más politikai kultúrát hozna, és minden választási döntés a mainál szélesebb konszenzuson alapulna. A Párbeszéd (és az MSZP, kivéve persze, ha ezt a miniszterelnök-jelöltet is ejtik) javaslata a választói korhatár 16 évre szállításáról és az online szavazásról kiváló ötlet. Nagyon jó lenne, ha megvalósulna.

Jövő héten egy újabb párt újabb javaslatával jövök.