A bíróság még független, de a Bírói Hivatalnál vannak befolyásolási szándékok

KlikkTV 2020. július 2. 07:48

A mai napon folytatódik a Gyárfás Tamás elleni bírósági tárgyalás. Ezúttal már Portik Tamáséval összevonva, a Fenyő-gyilkosság ügyében. Gyárfás védőügyvédjét, Zamecsnik Pétert kérdeztük a lehetséges kimenetelekről. Úgy fogalmazott, hogy „Portik vallomása hasznos lehet, ha azt vallja, Gyárfásnak semmi köze nem volt a gyilkossághoz.”.

A Gyárfás és Fenyő vitája alapját a médiabirodalom birtoklása adta. Zamecsnik Péter elmondta, hogy tizennyolc hónappal a gyilkosság előtt Gyárfás már megszerezte a birodalmat, így az indíték tényállása nem állhat meg. A vádiratban sincs egy betű sem arról, hogy Gyárfás felbujtó lett volna az ügyben.

Egy másik, Gyárfáshoz kapcsolódó vádemelésben,. Ihász Sándor, volt fellebbviteli ügyészt előbb Gyárfással való összejátszás miatt bűnpártolással akarták vádolni, majd ebből hivatali visszaélés lett. Az ügyészség úgynevezett mértékes indítványt tett, amely a bíróságot annyiban köti, hogy a javasolt büntetés fölötti büntetésről nem dönthet. Ez a javasolt büntetés pedig csak abban az esetben lehetséges, ha Ihász Sándor beismeri tettét, amit „hülye lenne” – mondta Zamecsnik, aki ebben az ügyben nem képviseli a védelmet. 

Viszont azt nem cáfolta, hogy az Országos Bírói Hivatal előző elnökén, Hando Tündén keresztül, a politika hatást akart gyakorolni.