Nem vagyunk a száz év magány országa

KlikkTV 2020. június 13. 19:17

Jeszenszky Géza, az egykori Antall-kormány külügyminisztere, történész a Klikktv-ben reagált az orbáni kijelentésre: „a 90-es évektől kezdődően már nem voltunk magányosak, ezért a száz év magány nem állja meg a helyét. Csatlakoztunk a NATO-hoz, majd az Európai Unióhoz, a tagállamok a szövetségeseink. Ha pedig az elmúlt években kaptunk a szövetségeseinktől kritikát, akkor magunkra vessünk.”

„Trianon kapcsán ne siránkozzunk, ne keressünk bűnbakot, inkább a tanulságot kell levonni és a kilábalás útjára kell lépnünk – mondta Jeszenszky, majd kifejtette –, az Európai Unió erre a jó megoldás. Az unió demokratikus intézményeinek ajánlásaira volna szükség ahhoz, hogy az autonómiát elérjük például Székelyföldön. Sőt, regionális, úgymond tartományi autonómiára volna szükség. Nyugat-Európában nincs asszimilációs kényszer, néhány országban létezik a tartományi, regionális kormányzás.”

A történelem oktatásával kapcsolatban Jeszenszky azt mondta: „a rendszerváltás óta a tanárok és a kerettanterv dönti el, hogy a revizionista, majd az elhallgató oktatás után a reális szemlélet legyen előtérben. Vagyis az, hogy ne csak azt tanítsuk, hogy elbántak velünk, hanem azt is, hogy mi vezetett oda. És nem szabad elfelejteni a mi hibáink mellett, másokét is megemlíteni.”