A Szociális Munka Napján kapott elismerést Setét Jenő

HírKlikk 2020. november 13. 08:55 2020. nov. 13. 08:55

A Szociális Munka Napja Konferencia idén is kiosztotta az Év szociális szakembere és a Szociális Szakma Érdekképviseletéért díjakat. A szakmai konferenciát – a pandémiás helyzet miatt – 2013 óta először rendezték online módon.

A Szociális Szakma Érdekképviseletéért díj idei díjazottja, Setét Jenő Tündérhegyen tanult szociális asszisztensnek.

Eredetileg szobafestő, mázoló és tapétázó. A Roma Polgárjogi Alapítványban kezdte polgárjogi aktivista pályafutását. Munkatársaival szociális tanácsadó és jogsegély szolgáltatást működtettek. Részt vett modellértékű civil kezdeményezésekben, mint a Romaversitas és Roma Sajtóközpont.

Válságkezelésben kimagasló a teljesítménye: telepfelszámoláskor, kilakoltatások során, védte az igazságtalanságok ellen az ott lakókat. Ismerté vált küzdelme Sajóládon éppen úgy, mint Székesfehérvárott, vagy Budapesten a VII. VIII. vagy IX. kerületi kilakoltatások megakadályozásában.

A Roma Polgárjogi Alapítvány után a TASZ-nál volt munkatárs, majd a NEKI (Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Iroda) terepmunkása. Alapítója az Ide Tartozunk informális szerveződésnek, amely 2011-2017-ig informális szervezetként működött, majd 2017-től az Ide Tartozunk Egyesület elnöke, az Ide Tartozunk „Tanulni akarunk” kampány vezetője, mely a tankötelezettség 18 éves korhatárra való visszaállításáért gyűjt aláírást.

Munkatársaival együtt, nagyon sokat tett azért, hogy a romákkal szembeni előítéleteket és sztereotípiákat csökkentse. Interjúiban, állásfoglalásaiban, beszédeiben felemeli szavát a megkülönböztetés és rasszizmus ellen. A roma kisebbség érdekképviseletében ezzel párhuzamosan pedig az elfogadást és antirasszizmust a zászlajára tűző szociális szakma ethoszának védelmében elévülhetetlen érdemeket szerzett.

„Abban nem hiszek, hogy lesz olyan társadalom, amiben nincsenek előítéletek. Abban viszont hiszek, hogy lehet olyan társadalmat építeni, amiben ezek az előítéletek nem befolyásolják az egyén boldogulását. Nem hátráltatják” – foglalta össze röviden ars poeticáját.

Meleg Sándor, az év Szociális Szakembere díj tulajdonosának méltatásában elhangzott, hogy a korábbi közigazgatási tapasztalata nagy segítségére van a szociális munkások mindennapi jogértelmezési, jogalkalmazási kérdéseiben, szemben sokunk hirtelen és átgondolatlan aktivizmusával és utólagos mérlegelésével vagy éppen tehetetlenségével. Saját élményű tapasztalatai sok kollégának, intézménynek adtak, adnak közvetlen segítséget, eligazodást.

Mindeközben aktív résztvevője a megyei hálózatos munkának. Pályázatok, projektek, szegregátumfelszámolási kezdeményezések támogatója, elméleti és gyakorlati tapasztalatával rengeteg értéket adott a később megvalósuló programokhoz, napi munkavégzéshez (például most, a pandémiás helyzetben). Személyiségével, korábbi munkatapasztalatával, vagy éppen dietetikusi végzettségével a háta mögött, újabb és újabb perspektívákat tár elénk, bővítve ezzel a szakmai horizontot. 2017-től működtető-szerkesztője a SzocOkos elnevezésű, sokak által tamogatoweb.hu oldalként ismert kvázi jogtárnak.

Ahogyan ő fogalmaz, „A felzárkózási programok nem pótolják a szociálpolitikai eszközöket, sem a szociális intézményrendszert”.