Egyre jobban félnek a munkanélküliségtől a magyarok

HírKlikk 2020. augusztus 12. 17:07 2020. aug. 12. 17:07

A vírus második hullámától való félelem miatt, növekedett a pesszimisták száma.

A Népszava számol be arról, hogy az anyagi helyzetét csöppet rózsásabban látja a magyar lakosság, ám a munkanélküliségtől való félelem erősödött – ez a két alaptanulsága a GKI fogyasztói bizalmi index változásának. Az adatfelvétel áprilistól-júliusig kényszerűségből online módon történt, de augusztusban már vissza lehetett állni a személyes interjúkra.

Áprilisban – nem meglepő módon – nagyon borúsan látták a magyarok a munkanélküliségre vonatkozó várakozásokat. A következő három hónapban a gazdaság lassú talpra állása miatt, javultak az ezzel kapcsolatos gondolatok, de augusztusban ismét romlott a mutató, hiszen egyre valószínűbb a vírus egy második hullámának berobbanása.

Azonban a pénzügyi helyzetét a lakosság optimistábban látja. Természetesen itt is áprilisban volt a mélypont, ám azoknak, akik akkor azt mondták, hogy jövedelmi helyzetük romlani fog, most kétharmada bizakodóbb. Ehhez az kellett, hogy a magyar gazdaság jövőbeli helyzetének megítélése egyfolytában javul, mert folyamatosan sok cég vagy részben, vagy teljesen vissza tudott állni a válság előtti kapacitására.