Lakhatási törvényt kezdeményez az MSZP, lakbér- és lakásárplafonnal

HírKlikk 2021. január 15. 14:22 2021. jan. 15. 14:22

A párt Facebook-oldalán azt írja, a lakásárakhoz és a bérleti díjakhoz képest túl alacsony fizetések számos fiatalt kényszerítenek kivándorlásra, ami Magyarország demográfiai válságát tovább súlyosbítja.

Szükségesnek tartják ezért az önkormányzati szociális bérlakásépítés és bérlakás-felújítás kormányzati támogatását, ezek a lakások azonban ne legyenek eladhatók. A támogatási rendszert szerintük úgy kell átalakítani, hogy az egyszerre szolgálja a lakásépítések számának növekedését, és az igazságos, nem csak a jobb anyagi helyzetben lévő családok, hanem mindenki számára hozzáférhető otthonteremtést. 

Mint fogalmaznak, egy igazságos társadalomban nincs helye az elhelyezés nélküli kilakoltatásoknak, a családok hatósági szétválasztásának és a hajléktalanságnak.

„Egy igazságos társadalomban elengedhetetlen, hogy a létfenntartáshoz minimálisan szükséges alapvető közszolgáltatásokhoz mindenki megfizethető áron hozzáférhessen: senki ne fagyjon meg a saját fűtetlen otthonában azért, mert nem tudja kifizetni a gáz- vagy a villanydíjat, senki ne kerüljön emberhez méltatlan helyzetbe azért, mert nem tudja kifizetni a vízdíjat" – olvasható a bejegyzésben.