Matolcsy miért csak most szólt oda Orbánnak?

HírKlikk 2021. június 24. 08:13 2021. jún. 24. 08:13

Igazat ad Matolcsy Györgynek Mihályi Péter egyetemi tanár, amikor kritizálja Orbán 2022-es költségvetési hiányra vonatkozó terveit

Matolcsy György a Magyar Nemzetben megjelent, A negyedik hadjárat című cikkében az infláció elszabadulását vetítette előre a 2022-es költségvetésben meghatározott nagy költségvetési hiány. Ezzel eddig példátlan módon ment szembe Orbán Viktorral a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

A Klubrádió Megbeszéljük című műsorában megszólaló Mihályi Péter egyetemi tanár szerint több lehetséges olvasata van az esetnek. Lehet, hogy a kormány valóban kockáztatni akarja az infláció további emelkedését, de az is elképzelhető, hogy gondos stratégia mentén felépített látszatkonfliktusról van szó Matolcsy és Orbán között. Nem tudjuk. Annyi bizonyos, hogy a jelenlegi helyzetben két ember egója feszül egymásnak. A különbség csupán annyi, hogy Orbán kezében van minden hatalom.

A szakember érthetetlennek nevezte a manővert. Hozzátette, igazat ad a jegybank elnökének, a gazdaság szerinte is „túlfűtött állapotban van", a bérek elszaladtak sok ágazatban, elszabadultak az árak, és a gazdaságélénkítő csomagok végleg túlfűtötték a gazdaságot. A kérdés csupán annyi, hogy miért csak most és nem évekkel korábban lépett a jegybank elnöke. Nem kérdéses, hogy az infláció az egyik legnagyobb veszély, és a kormány nem költekezhet a jelenlegi feltételek mellett tovább. „Nem lehet többé tizenkilencre lapot húzni, mert huszonegy van" – értékelt Mihályi.

Forrás: Klubrádió