Orbán elszigetelődhet Biden győzelme után

HírKlikk 2021. január 28. 18:50 2021. jan. 28. 18:50

Trump kudarca után Kelet-Európa másnaposan ébredt. A kontinens nyugati fele üdvözölte Biden győzelmét, viszont Orbán és Duda ezek után valószínűleg csak még jobban elszigetelődik. Van remény arra, hogy az új vezetés alatt Washington megint csak bátorítja a hatalmi ágak szétválasztását és a sokszínűséget Magyarországon és Lengyelországban, ahol veszélyben vannak a demokratikus normák – így látja Armand Gosu, a bukaresti egyetem professzora, a térség szakértője.

A kelet-európai országok hagyományosan úgy tekintenek az Egyesült Államokra, hogy a szuperhatalom képes őket megvédeni az esetleges orosz betöréstől. Ez alaposan bele is ivódott a közgondolkodásba. Az előző elnök pedig Németországgal és Franciaországgal veszekedett, ugyanakkor ideológiai okokból előnyben részesítette Magyarországot és Lengyelországot 

Az EUObserverben – az előfizetők által olvasható írásban – kifejtette, hogy a magyar, a lengyel és a szlovén erős ember hatalmas szövetségest látott Trumpban, akinek lépéseit igazolásnak tekintették saját politikájuk alátámasztására, legyen szó a bevándorlásról, a jogállamról, Oroszországról vagy a demokratikus normákról. 

A kontinens nyugati fele üdvözölte Biden győzelmét, viszont Orbán és Duda ezek után valószínűleg csak még jobban elszigetelődik. Van remény arra, hogy az új vezetés alatt Washington megint csak bátorítja a hatalmi ágak szétválasztását és a sokszínűséget Magyarországon és Lengyelországban, ahol veszélyben vannak a demokratikus normák. 

De a régió is bízik abban, hogy Biden jobban odafigyel a térség biztonságára, valamint a Nyugat-Balkán integrációjára. Gosu azt várja, hogy Amerika nyomást gyakorol a két illiberális rendszerre, hogy azok álljanak be a sorba. Az eddiginél következetesebb és kiszámíthatóbb washingtoni külpolitika azt jelenti, hogy Kelet-Európa jobban meg tud majd birkózni a szuverenitás és a demokrácia elleni külső-belső támadásokkal – mondta a professzor.

Forrás: Hírklikk