1,5-2 millió fecske hiányzik Magyarországról

HírKlikk 2019. március 23. 16:58 2019. márc. 23. 16:58

Megérkezett az első fecske Derecskére. Az elmúlt évtizedben megfeleződött a fecskék száma, 330-360 ezer pár madárral kevesebb költ Magyarországon, mint korábban – mondta az InfoRádiónak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

A legkorábban érkező fecskék az úgynevezett szuperhímek, a legjobb fizikai állapotú, legerősebb madarak – tájékoztatott Orbán Zoltán.

2005 és 2010 között a magyar fecskeállomány több mint fele eltűnt. Azóta - részben lakossági segítséggel – sikerült megállítani a csökkenő tendenciát, azonban visszafordítani nem tudták – hangsúlyozta a szóvivő.

Továbbra is hiányzik a hazai állomány legalább fele, ez körülbelül 330-360 ezer párt jelent. Figyelembe véve a meg nem születő fiókákat, akkor minimum 1,5-2 millió fecske hiányzik Magyarországról.

Orbán Zoltán kiemelte: minden fecske legalább egy kilogramm rovart eszik meg itt tartózkodása során, tehát a fenti hiánnyal 1,5-2 millió kilogramm, vagyis 1,5-2 ezer tonna rovar "itt marad a nyakunkon", a klímaváltozás egyik hatásaként pedig egyre több kártevő és betegséget terjesztő ízeltlábú érkezik hazánkba. Vagyis az olyan "biológiai fegyverek", mint a fecskék - vagy akár a denevérek - már nem jelentenek védettséget.

Az állománycsökkenés megállításának egyik eszköze a műfészkek telepítése volt (a kevés eső miatt ugyanis gyakran nincs sár, amiből a fecskék fészket tudnának építeni). A tapasztalatok szerint ezeket a műfészkeket természetes, használt fészkek mellé érdemes tenni, mert akkor az ott költő állatok számát meg lehet duplázni vagy triplázni.

Forrás: InfoRádió