1,5 millió dollárra büntették Sorosékat

HírKlikk 2018. december 6. 16:50 2018. dec. 6. 16:50

A hongkongi értékpapír-felügyeleti hatóság (SFC) elmarasztalta és 1,5 millió hongkongi dollárra büntette a Soros Fund Management-et, amiért úgynevezett meztelen short üzleteket végzett – tudósított a Bloomberg. Ez mintegy 192 ezer USA dollár, avagy nagyjából 55 millió forint.

A “meztelen shortolás” (naked short selling) azt jelenti, hogy valaki olyan értékpapírokat ad el, amelyek nincsenek a birtokában. Értékpapír-piaconként és jogi helyzetenként változhat, hogy ez legális-e, vagy sem - írja a Privátbankár.
 
A Soros Fund Management, amelyet a hírportál Soros György 25 milliárd dolláros családi vállalkozásának nevez, még egy 2015-ös üzletért kapta a feddést, amely a Great Wall Motor Co. bónuszrészvény-kibocsátásához kapcsolódik. A döntés szerint a cég nem a megfelelő, tőle elvárható gondossággal járt el, és nem világosította fel időben kereskedőit a követendő gyakorlatról.
 
A történet lényege, hogy mielőtt az említett Great Wall Motor bónusz részvényeket bocsátott ki, Sorosék számláján volt a papírokból 808 ezer darab. Ehhez kaptak azután további mintegy 1,6 milliót, amit az előírások szerint elkülönített számlára kellett volna tenni. Ezt elmulasztották, így tévesen 2,4 millió forgalomképes részvényt mutatott ki a rendszerük. Erre pedig mindre eladási megbízást adtak.
 
Az új papírok viszont még nem voltak forgalomképesek, így tévesen kétharmad részt olyan papírokat adtak el, amelyeket még nem lehetett volna. A hongkongi felügyelet nem látott arra utaló jelet, hogy a cég rosszhiszeműen járt volna el, és az előéletét is tisztának találták. Így alighanem technikai hibáról lehet szó.
 
A Bloomberg megjegyzi, hogy Soros György már nem vesz részt aktívan a cég tevékenységében. Az elmarasztalt cég pedig megtette a szükséges intézkedéseket az ilyen esetek elkerülésére.
Forrás: Privátbankár