100 éve közös a fájdalmunk

Molnár Zsolt 2020. május 24. 17:51 2020. máj. 24. 17:51

A magyar történelem egyik fekete napját, immáron száz éve jelenti Trianon. Tudjuk, hogy ez egy soha be nem gyógyuló seb, de talán a tünetein lehet enyhíteni.

Mi, magyarok, a századik évfordulón sem érezhetünk ezzel kapcsolatban mást, mint mélységes fájdalmat. Fájdalmat azért – ahogy Karácsony Gergely vasárnapi bejegyzésében írta –, mert a nemzeti önrendelkezés jelszavát sárba tiporva, 3,5 milliónyi polgártársunk került pusztán hatalmi számításból, akarata ellenére, idegen állam fennhatósága alá. Közel 400 ezren kénytelenek voltak elhagyni szülőföldjüket.

Budapest főpolgármestere azt is hangsúlyozta: ahhoz, hogy a „fájdalmunkból ne gyűlölet, a múlttal való szembenézésből ne a jövő feladása legyen, ahhoz az kell, hogy egy percre legalább legyen közös az emlékezésünk".

Karácsony Gergely szavaival mélységesen egyetértek, hiszen Trianon következményeit visszacsinálni nem lehet – de meghaladni igen. Ehhez az kell, hogy ne a múltba révedjünk az évszázados sérelmek miatt, hanem a jövőbe tekintsünk, hogy az ellenségeskedés helyett, keressük az utat egymás elfogadásához. Képeseknek kell lenünk európai módon gondolkodni.

Minden rendelkezésre álló eszközzel segítenünk kell a határon túli magyarokat, hogy szülőföldjükön boldogulhassanak. Hogy magyarként megőrizhessék identitásukat, az adott ország polgáraiként pedig megélhessék teljes egyenjogúságukat. Ehhez korrekt, tisztességes, európai viszonyra van szükség a határon túli magyarokkal, politikai képviseleteikkel és a környező országok kormányaival is.

Aki ennek szükségességét belátja, és képes is ezt megvalósítani, az képes a magyarság érdekeit felelősen és hatékonyan érvényesíteni.

Csatlakozom tehát Karácsony Gergely kezdeményezéshez. Június 4-én 16 óra 30 perckor budapesti vezetőtársaimmal közösen, megállunk egy percre, ahogy várhatóan nemzetünk fővárosa is megáll, hogy méltóképpen emlékezhessünk. Hogy érezzük a magyarok közelségét határon innen és túl, hiszen ezt követeli meg az igazán felelős, hazafias, széles látókörű és demokrata szemlélet.

Nem feledhetjük: mi, magyarok, összetartozunk!

Molnár Zsolt
a nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke,
az MSZP budapesti elnöke