150 milliárd forint nekünk meg sem kottyan

Föld S. Péter 2019. november 13. 09:08 2019. nov. 13. 09:08

Nagyon jó, hogy van a M4 Sportnak a Góóól 2 című műsora, mert ha nem lenne, akkor Fürjes Balázs államtitkárnak máshol kellett volna elmondania, amit az új, pénteken felavatandó Puskás Arénáról tudnunk kell. Például azt, hogy 150 milliárd forintba került, ami azt jelenti, hogy közepes, átlagos árszínvonalú stadion lett. Ennél fényűzőbb stadionra nekünk nincs szükségünk, meg nem is engedhetnénk meg magunknak.

De ezt a mostanit, amely a nemzeti összterméknek mindössze fél ezrelékét teszi ki, megengedhetjük magunknak. A gazdaságunk ugyanis fejlődik és kitermelte ezt az összeget. Az aréna későbbi fenntartása ugyan sokba fog kerülni – számok itt nem hangzottak el – de ezzel sem lehet gond, mert ezt is ki fogja termelni a stadion, az államtitkár reményei szerint nem fogunk ráfizetni. Az államtitkári optimizmust alátámasztja, hogy a világon legismertebb magyar futballista nevét viselő arénában ritkán rendeznek majd futballmérkőzéseket – a tervek szerint évente 6-10 mérkőzés játszhatnak -, ezzel szemben lesznek mindenféle más rendezvények, fogadások, koncertek, sőt, idővel, amerikaifutball mérkőzéseket is rendezhetnek a Puskásban.

Akit mindez megnyugtatott, és elégedetten dől hátra, hogy már megint milyen jó üzletet csináltunk, azt emlékeztetnénk egy két és fél évvel ezelőtti történetre. Fürjes Balázs 2017 márciusában, akkor a vizes vb-ért felelős kormánybiztosként, azt mondta a tévében, hogy a Dagály uszoda látványterve csak blöff volt. Ezzel akarták elnyerni a nemzetközi szövetség tetszését, de valójában tudták, hogy nem ilyet fognak építeni, hanem olyat, amit végül felépítettek. Vagyis egy korszerű, tetszetős, minden szempontból kiváló épület helyett egy bádogdobozhoz hasonlító valamit.

A kormánybiztos akkor ezzel azt is elismerte, hogy szándékosan vezették félre a nemzetközi úszószövetséget, mert így akartak előnyökhöz jutni másokkal szemben. Blöff volt tehát a szép terv, amit előkaptak valahonnan. Maguk sem gondolták komolyan. Talán kimásolták egy szaklapból, kölcsönvették egy kolléga munkájából. Ráadásul a vizes vb költségei is négyszeresére emelkedtek, az eredetileg 25 milliárd forintos összeg 100 milliárdra nőtt. Ez is blöff volt tehát, amit nem kell komolyan venni, mert nem azért mondjuk, mintha így is gondolnánk.

Most persze ilyenről nincs szó, a költségek az államtitkár úr közlése szerint menet közben nem emelkedtek. Mi több, megmaradtak az eredeti szinten. Ráadásul Fürjes Balázs 2017-ben „csupán” kormánybiztos volt, mostanra viszont államtitkár lett, vannak tehát változások és, legalábbis a Puskás Aréna lehetőségeit illetően, minden magyar ember bizakodva tekinthet a jövőbe.