154-re emelkedett a bejrúti robbanás halálos áldozatainak a száma

HírKlikk 2020. augusztus 8. 05:04 2020. aug. 8. 05:04

154-re emelkedett a keddi bejrúti robbanás halálos áldozatainak száma – a libanoni állami hírügynökség (NNA) közlése szerint. További 120 ember válságos állapotban van.

A libanoni főváros továbbra is riasztó képet mutat, a romos épületeket nemzetközi mentőcsapatok próbálják megtisztítani a törmelékektől – írja az Euronews.

A mentőegységekhez csatlakozik a Debreceni Egyetem – Bejrútba pénteken elutazott – különleges orvos- és mentőcsoportja is, hogy segítsen a rászoruló mintegy ezer sérült ellátásában.

A kikötői robbanás okát egyelőre nem sikerült megállapítani, a hatóságok azt tették közzé, nem zárható ki, hogy külső beavatkozás – például rakéta vagy bomba – okozta a katasztrófát.

A nyomozás több szinten zajlik. Eddig 16 embert vettek őrizetbe az üggyel kapcsolatban, amely felerősítette az elégedetlenséget az ázsiai országban. Az utcákon továbbra is kormányellenes tüntetések zajlanak.

Carol Malouf bejrúti újságíró szerint, az emberek dühösek, nem hiszik, hogy a nyomozás eredményt hoz, és megbüntetik a felelősöket. Szerintük a hatóságok igyekeznek majd elkenni az ügyet úgy, ahogyan azt az elmúlt harminc évben rendszeresen tették.

Az ENSZ emberi jogi főbiztossága független vizsgálatot követel, valamint felszólította Libanon vezetőit, hogy vessenek véget a politikai csatározásoknak, és orvosolják a lakosság sérelmeit.

Forrás: Euronews