A per kezdete óta 165 millió forintos támogatást kapott a Simonka-ügy elsőrendű vádlottja

HírKlikk 2022. január 28. 09:49 2022. jan. 28. 09:49

Többször is vissza nem térítendő állami és európai uniós támogatást kapott az úgynevezett Simonka-ügy elsőrendű vádlottja a per kezdete óta, írja a 24.hu cikke nyomán a Telex.

Simonka Györgyöt, a Fidesz Békés megyei képviselőjét és 32 társát bűnszervezetben elkövetett, 1,4 milliárd forintos csalással vádolják, mentelmi jogát másodjára, még tavaly tavasszal függesztette fel az Országgyűlés, az ellene felhozott vádakat azonban a kezdetektől fogva tagadja. Korábbi ügyében a vádhatóság a képviselőt tartja a bűnszervezet irányítójának, a politikus azonban csak az eljárás harmadrendű vádlottja.

A sorban ketten előzik meg őt: a Magyar Termés TÉSZ Kft. és a Paprikakert TÉSZ Kft. egykori ügyvezetői. Az előbbi társaság korábbi vezetőjét, Kékessy Mihály Györgyöt egy időre le is tartóztatták. Ő tehát az elsőrendű vádlott, aki azonban jelenleg őstermelőként, gazdálkodóként keresheti kenyerét.

Nem is akármilyen kenyeret, hiszen a Magyar Államkincstár nyilvántartása alapján 2020-ban 82 965 818 forint, 2021-ben pedig 82 286 628 forintnyi európai uniós és magyar állami támogatást kapott.

Így a 2020 januárban elkezdődött büntetőper óta több mint 165 millió forintos támogatáshoz jutott hozzá Kékessy.

Kékessy Mihály György neve egy Perpusz Hungary Kft. nevű cég ügyében is felmerült már. A cég, aminek szintén ügyvezetője és tulajdonosa, mezőgazdasági termékekkel kereskedik, és korábban Simonka György is tulajdonos-ügyvezetője volt, sőt, Simonka felesége is, aki ötödrendű vádlott a perben.

A Perpusz Hungary Kft. szintén részesült a per indulása óta hárommillió forintnyi vissza nem térítendő támogatásban.

Ezen túlmenően, további 64 millió forinttal segítette a vállalkozást az állami tulajdonban lévő Garantiqua Hitelgarancia Zrt. is egy állami kezességvállalás keretében.

Az 1,4 milliárdos károkozás miatt zajló per nem az egyetlen, ami a kétharmados kormánypárti többséget rendre biztosító Simonka György nevéhez köthető. Tavaly augusztusban újabb eljárás indult a fideszes „honatya” ellen vesztegetés és befolyásolás miatt.