1800 forintot is elkérhetnek egy doboz cigarettáért

HírKlikk 2021. március 8. 15:57 2021. márc. 8. 15:57

Rövidesen emelkedni fog a dohánycikkek ára Magyarországon. Jelzésértékű, hogy a kétlépcsős jövedékiadó-emelés első, januári szakaszához közeledve, a trafikok már decemberben elkezdtek árat emelni, ezért az iparági várakozások szerint a közelgő április 1-jei adóváltozás hatása is lassan érezhető lesz – írja a Világgazdaság.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatbázisát elemezve, a korábbi adó- és áremelések összefüggései alapján megállapítható, hogy a cigaretták átlagára a jövő hónaptól várhatóan csaknem 1700 forint lesz. Ugyanakkor arra is számítani kell, hogy a felső kategóriás termékekért 1800 forintot is elkérhetnek dobozonként, hiszen a januári változással egyidejűleg is 130 forint volt az egyszeri áremelés mértéke.

Ugyancsak 1700 forintos vagy valamivel még a feletti fogyasztói árszintre van kilátás a kis tasakos dohány (a legnépszerűbb, 30 grammos csomagolás) esetében, amelynek az ára decemberben is 80 forinttal lett több.

Az e-cigaretták töltőfolyadékának adója minden bizonnyal milliliterenként 5 forinttal, 30 forintra emelkedik tovább, a januári drágulás mértékének megismétlődését feltételezve.

Nem kerüli el az adóemelés a hevített termékeket sem, a 80 forintos korábbi drágulás ismétlődése esetén feltételezhetjük, hogy 1500 forint fölé ugorhat a csomagonként számított ár – írja a Világgazdaság.