2019 a fideszes gigaígérgetések éve lesz

Nagy András 2019. január 4. 13:13 2019. jan. 4. 13:13

Már-már csodás látképet, igazi gigaberuházásokat vizionált Fürjes Balázs egy lapinterjúban. A kiemelt fővárosi fejlesztésekért felelős államtitkár szerint Budapest az ígéret földje lehet, az ellenzék szerint viszont csak a fideszes ígérgetés és hazudozás éve jön el.

Hamarosan a közfejlesztések tanácsa elé terjesztik a 3-as metró meghosszabbítását Káposztásmegyerig, felújítják az összes budapesti HÉV-et, a csepeli és ráckevei HÉV-et alagútban beviszik a Kálvin térig, a Rákóczi hídtól délre felhúzzák a Budapest Diákvárost, a föld alatt összekötik a Nyugati és a Déli pályaudvar helyett létrehozandó átmenő vasúti állomást, amely a mostani Déli és a Széll Kálmán tér között épülne meg, szintén a föld alatt.

Csak néhány a kormánybiztos által beígért beruházások közül, amelyek mellett az interjúban az is meg van említve, hogy Tarlós István szövetségese mindig is Orbán Viktor volt és lesz, és hogy például a 3-as metró meghosszabbítása, új villamosvonalak és a BKV-járműpark megújítása is a jelenlegi főpolgármester kifejezett kérésére, illetve javaslatára került a kormányzati fejlesztési tervek középpontjába.

Fürjes az interjúban konkrétan kijelenti: „ha élünk az eséllyel, Budapest legsikeresebb évtizedei jönnek”.

Nem ilyen derűlátó Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje. Tarlós István kihívója szerint a belengetett beruházásokban egy közös van, méghozzá az, hogy egy évtizeden belül nem lesz belőlük semmi.

Egyik sem valósítható meg 10 éven belül – jelentette ki Horváth a Hírklikknek. Arra a kormányzati kommunikációs panelre pedig, hogy a gigaberuházások Tarlós István személyes közbenjárására jöhetnek létre, az MSZP fővárosi politikusa azt mondja, hogy ezek szerint akkor az elmúlt években is hasonló befolyással bíró főpolgármester intézte a Városliget szétbarmolását, Orbán Viktor aranyozott várbeli rezidenciáját, vagy az agglomerációs gigadugókat.

„Ezek szerint Tarlós kérte a Népstadiont is mondjuk a 4-es metró Zuglói meghosszabbítása helyett, de ugyanígy akkor nyilván Tarlós István áll a szemétdíjak államosítása mögött is” – fogalmazott Horváth Csaba. „Ezek nem gigaberuházások, hanem gigahazudozások, amiket a közelgő főpolgármester-választás miatt lengetett be a Fidesz. Ám a haveri tervezőcégeknek kifizetett milliárdos megrendeléseken túl, a budapestiek számára ezekből 10 éven belül sok minden nem sülhet ki” – erősítette meg.