2022 után megjavulhat a Fidesz

Föld S. Péter 2021. augusztus 12. 07:46 2021. aug. 12. 07:46

2017-ben, néhány hónappal a 2018-as parlamenti választás előtt, azt mondta Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke – akkor még Zugló polgármestereként –, hogy egy választási vereség utáni nagy pofonból felálló, megváltozott Fidesszel lehet közösen kormányozni. A Fidesz választási veresége, és ezzel a nagy pofonból való felállása akkor elmaradt. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, a kormányzópárt pedigréje Fudan Egyetemmel, Borkai, Szájer, Pegasus és más szaftos botrányokkal szennyeződött, és feltehetőleg már Karácsony sem tartja lehetségesnek a Fidesszel való együttműködést.

Árnyalnám a képet. Szerintem mindenkinek meg kell adni az esélyt, hogy megmutassa: megjavult, és már nem az a rosszfiú, vagy rosszlány, aki egykor volt. Most már csak azt kellene tisztázni, hogy mit is értsünk egy megváltozott Fideszen. Alapvetés, hogy a 2022-es választási vereség utáni nagy pofonból felálló, megváltozott Fideszben Orbán Viktornak nem lehet helye. De nemcsak neki, Kövér Lászlónak, Szijjártónak, Gulyásnak, Varga I-nek, Varga II-nek, és a többieknek sem – a sor vég nélkül folytatható.

Nem lehet ennek a megváltozott Fidesznek a tagja olyan ember, aki üzletelt Orbánnal, köpködött vele szotyolát a felcsúti stadion VIP-páholyában, vagy akár csak egyszer is távolról integetett neki.

Nem lehet e megváltozott Fidesznek tagja az a személy, aki lopott, vagy lopni készült, és csak azért nem lopott, mert még időben észrevették, és csúnyán néztek rá.

Nem lehet kérdés, hogy e megváltozott, nagy pofonból felálló Fideszt kizárólag azok nélkül lehet elképzelni, akik az elmúlt években az elesettek, a menekültek, a melegek, vagy más kitaszítottak ellen uszítottak, vagy, akik feleségüket, férjüket, fiukat, lányukat, valamint minden rendű és rangú rokonaikat, csókosaikat, barátaikat, üzletfeleiket helyezték zsíros pozíciókba.

Természetesen e megváltozott Fidesznek nem lehetnek tagjai azok sem, akik segédkeztek a jogállam módszeres és szisztematikus lebontásában, tevékenyen, vagy csak úgy, hogy csendben tűrték, amint Orbán és fent nevezett társai ezt a gazságot elkövették a sokat hivatkozott magyar emberek ellen.

Nem lehetnének a megváltozott Fidesz tagjai azok sem, akik hazudtak éjjel, hazudtak nappal, hazudtak minden hullámhosszon, részesei voltak a múlt megmásításának, tönkretették az oktatást, szétverték az egészségügyet, eltűrték és bátorították a korrupciót, valamint részt vállaltak abban, hogy magyarnak lenni a világban ma már nem dicsőség, ellenkezőleg: lesajnált páriái lettünk a világnak.

Ha mindez megvan, és kiszűrtük azokat, akik nem méltók arra, hogy tagjai legyenek a 2022-es választási vereség utáni nagy pofonból felálló, megváltozott Fidesznek, már csak egyetlen megoldásra váró feladat marad: meg kell változtatni a Fidesz nevét, és a régi nevet elfelejteni örökre.

Egy ilyen párttal, amely sem személyi összetételében, sem mentalitásában és nevében nem emlékeztet a Fideszre, lehetséges volna együttműködni.