2057. a listán

Föld S. Péter 2019. március 6. 11:36 2019. márc. 6. 11:36

Mészáros Lőrincnek sikerült. Mi álmodunk a vagyonról, ő megszerzi. Orbán Viktor gyermekkori pajtása, a felcsúti gázszerelőből lett milliárdos a Forbes magazin legújabb világlistáján már a 2057. helyre vagyonosodta fel magát, épp csak egy paraszthajszállal marad el a hagyományosan leggazdagabb magyarként számon tartott Csányi Sándortól, aki az 1941. helyen szerepel.

Néhány évvel ezelőtt Mészáros Lőrinc egy újságíró kérdésére azt válaszolta, hogy ő nem gazdagnak, hanem jómódúnak tartja magát. Nem tudja pontosan, hogy mennyi pénze van, tette hozzá nevetve, hol több, hol kevesebb.

Mi, többi magyarok nem irigykedünk e nagyszerű honfitársunk sikereire. Már csak azért sem, mert megdolgoztunk érte. És mi, ellentétben Mészáros Lőrinccel, mindig tudjuk, hogy mennyi pénzünk van: hol kevés, hol kevesebb. Nem is jönnénk azzal, ami pedig nyilvánvaló lenne, hogy Orbán Viktor Magyarországán négymillióan élnek szegénységben. Azért sem érvelhetnénk ezzel, mert ez a kategória nem létezik, a hivatalos statisztika már évekkel ezelőtt eltörölte, helyette rászorultságot kell mondani.

Mi többi magyarok kifejezetten örülünk Mészáros Lőrinc sikereinek. Ilyenek vagyunk: teli a szívünk szeretettel, nekünk az a jó, ha adhatunk. Ha Mészáros Lőrinc hajót vesz magának, magánrepülőgépet, lapkiadó vállalatot, televíziós csatornát, az nekünk olyan, mintha mi vásároltuk volna ezeket a számunkra amúgy elérhetetlen vagyontárgyakat.

Ám miközben örülünk Mészáros Lőrinc és társai sikereinek, arra kérjük e derék urakat, hogy vigyázzanak a vagyonunkra. Nehogy baja essék annak a sok földi jónak, amit a mi pénzünkön szerezni méltóztattak.

Lesz még idő, amikor egyszer majd visszakérjük. Szeretnénk, ha hiánytalanul meglenne minden.