21 professzor tiltakozik a Debreceni Egyetem átalakítása ellen

HírKlikk 2021. január 25. 08:37 2021. jan. 25. 08:37

Vasárnap este állásfoglalást adtak ki  a 21 Debreceni Professzor Facebook mögött álló egyetemi oktatók, akik valamennyien az MTA doktorai – számolt be a 24.hu

A professzorok a Debreceni Egyetem modellváltásának módja ellen tiltakoznak, ugyanis szerintük a korábban megjelent hivatalos sajtóközlemény szerinti „széles körű és intenzív egyeztetés” egyáltalán nem történt meg.

Az egyetem közössége sem a 2021-24-re szóló Intézményfejlesztési tervet, sem a modellváltási stratégiát előzetesen nem ismerhette meg – írják a közleményben, amelyről a Debreciner számolt be először.

A professzorok szerint a legnagyobb probléma, hogy „a szenátus tagjai sem kaptak és így nem is osztottak meg dokumentált információkat választóikkal, jóllehet ez az egyetemi, de nem csak az egyetemi demokrácia alapja”. Írásukban felhozzák, hogy Pécsen és Szegeden viszont a nyilvánosság előtt, sokakat bevonva zajlik a modellváltás.

„Egyetemünk átvitele állami alapítványi formába – bár sok szempontból nem tűnik logikusnak (egyes jogszabályok megváltoztatása, a most beígért költségvetés-növelés az eddigi működési formán is sokat segített volna) – akár még elfogadható is lehetne az egyetemi polgárság többségének, de ha ez szinte titokban, diskurzus nélkül, a széles nyilvánosság kizárásával és néhány nap alatt történik, akkor erős a gyanú, hogy az átalakítás elsődleges célja nem az oktatás és tudományos színvonal emelése” – zárják a közleményt, hozzátéve, hogy „az értelmiségtől elvárt kritikus és konstruktív szellemű diskurzust” teljesen hiányolták a modellváltási folyamatból.

A 24.hu emlékeztet: a Debreceni Egyetem múlt csütörtökön kezdeményezte, hogy a felsőoktatási intézmény állami alapítású vagyonkezelő alapítvány által fenntartott egyetemmé alakuljon át. Erről rendkívüli ülésén, 65 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül döntött az egyetem szenátusa.

Az egyetem hallgatói önkormányzata (DEHÖK) már szerda este arról számolt be egy körlevélben, hogy küldöttgyűlésén 70 igen szavazattal, 0 nem és 0 tartózkodás mellett felhatalmazta a DEHÖK szenátusban ülő tagjait, hogy szavazzanak igennel az egyetem modellváltására. Indoklásukban azt írták, hogy értékelésük szerint a hallgatók mindennapi egyetemi életére a privatizáció nem lesz hatással, a HÖK érdekképviseleti jogosítványai pedig megmaradnak.

Forrás: 24.hu