212 milliós kormánymegbízás Mangoldnak, a lobbistának

Zutyu 2020. május 14. 12:01 2020. máj. 14. 12:01

Klaus Mangold német üzletember cége, a Mangold Consulting – négy szerződés alapján – 212 millió forintért ad tanácsokat az év végéig az Innovációs és Technológiai MInisztériumnak.

Nem először köt tanácsadási szerződést Klaus Mangold cégével a magyar kormány. Az oroszok legismertebb lobbistájának tartott német üzletember neve akkor lett ismert Magyarországon, amikor kiderült, hogy 2016-ban az ő magángépén érkezett Magyarországra Günther Oettinger akkori energetikáért, felelős uniós biztos, hogy Paks ügyében tárgyaljon a kormánnyal. Mangold egyébként annak a Rotschild bankháznak a német társelnöke, amely a Paks 2 beruházás megtérüléséről készített tanulmányt a kormánynak.

Most négy szerződés keretében adhat tanácsokat az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak a Mangold Consulting GmbH a Miszter Oroszországként is emlegetett üzletember német cége – derül ki a kormány honlapjára kikerült, az innovációs tárca szerződéseit tartalmazó listából. Meglehetősen fura meghatározásai vannak a megbízásoknak.

Tanácsadás

Technológiai transzfer Magyarországra ( 44 707 576 forint)

Digitalizáció és AI (Artificial Intelligence) (55 900 000 forint)

Együttműködés a német kutatóintézetekkel (55 900 000 forint)

Tanácsadás az autóipar magyarországi helyzetével kapcsolatban (55 900 000 forint). 

A négy szerződésért az innovációs tárca az év végéig valamivel több mint 212 millió forintot fizet ki a lobbistának. Mangold cége nem először ad tanácsokat a magyar kormánynak. Egyszer arról cikkezett a sajtó, hogy 77 milliós megbízást nyertek cégei. Egy másik megbízása alapján, pedig 160 milliót fizettek a tanácsaiért. Az egyik 2017-es megbízása éppen ugyanarról szólt, mint egy mostani: tanácsadás az autóipar magyarországi helyzetével kapcsolatban. 

Mangold vélhetően azért foglalkozik a német kutatóintézetekkel kialakítandó együttműködéssel, mert a cikkben már említett, volt uniós biztos lett a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács elnöke. Ez a kutatóintézetek kinyírása után létrejött grémium, amit a magyar tudományosság kvázi irányító szervének szántak.