3 százalék fölé emelkedett a nyugdíjasok inflációja

HírKlikk 2018. december 11. 15:15 2018. dec. 11. 15:15

A Központi Statisztikai Hivatal mai adatközlése szerint a nyugdíjasok fogyasztói kosara szerint mért árindex 102,9 százalék volt novemberben az egy évvel korábbihoz képest - írja az mfor.hu.

Ez némi lassulást jelent az előző hónapokhoz képest, amikor 3 százalék, vagy annál is magasabb inflációt mutatott ki ebben a körben a KSH.
 
Mindenesetre az látszik, hogy augusztus óta gyorsul a nyugdíjasok inflációja, az őszi hónapokban 3,4 százalékos értéket is mért már a statisztikai hivatal. Az év eddig tizenegy hónapja alapján 2,7 százalék volt a nyugdíjas infláció, de ha csak utolsó három hónapot nézzük, akkor azt kapjuk, hogy a nyugdíjasok élete 3,2 százalékkal drágult.
 
Az idei nyugdíjkiegészítésre való jogosultság számításakor csak a január és augusztus közötti időszakot vette figyelembe a kormány. Akkor arra az eredményre jutottak, hogy nem kell kiegészíteni az év elején 3 százalékkal emelt járandóságokat, az árak alakulása ezt nem teszi indokolttá. Ez pedig a jövő évi 2,7 százalékos nyugdíjemelés szempontjából vet fel kérdéseket.
 
A kormány részéről Gulyás Gergely miniszter a korábbi Kormányinfókon kifejtette, hogy a kormány nem kíván változtatni az emelés mértékén, de amennyiben az infláció miatt ez szükségessé válik, akkor lépni fognak, korrigálják a nyugdíjakat.
 
A statisztikai hivatal jelentése szerint egyébként az idősek fogyasztói kosarában nagyobb súllyal szereplő élelmiszerek 4,5 százalékkal drágultak egy év alatt novemberben, ezen belül az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - 19,6 százalékkal - írja a portál.
Forrás: Hírklikk