30 százalékos béremelést ígért a kormány az egészségügyi szakdolgozóknak, de Orbán már csak 21 százalékot emleget

HírKlikk 2021. október 20. 13:45 2021. okt. 20. 13:45

A kormányzati kommunikáció büszkén hirdette: az egészségügyi szakdolgozók jövőre 30 százalékos béremelést kapnak. Ezzel szemben, a napokban Orbán Viktor már csak 21 százalékot említett.

A trükk az, hogy nem szokványos módon, a fizetésemelést nem az aktuális illetményhez viszonyítják, nem is a 2020-ashoz, hanem a 2018-ashoz – írja a 24.hu.

2018 végén a kormány kihirdette a négylépcsős illetményemelést. Ez azt jelentette a szakdolgozók számára, hogy 2019 júliusától megkapták a nyolc százalék pluszt, míg a további három lépcsőre 2020 januárjától 14 százalékos, novembertől 20 százalékos, 2022 januárjától pedig 30 százalékos emelés volt a megegyezésben. Ezt a kormány mindenhol előszeretettel hangsúlyozta is.

Azt viszont kevésbé reklámozták, hogy az emelés nem úgy megy majd, mint korábban. Ugyanis nem az éppen aktuális alapilletményre fogják számolni az emelést, hanem mindegyik évben a 2018-asra.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke szerint hiába kommunikálja azt a Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy jövőre egy ápoló átlagosan a két és félszeresét fogja keresni annak, mint amennyit 2016 előtt keresett, ettől még a szakdolgozói bérek egyre durvábban lemaradnak az orvosi illetményektől, és a kezdő ápolói fizetés megint alig fogja meghaladni a bérminimumot.

A kezdő középfokú végzettségű szakdolgozók alapilletménye évek óta a bérminimum közelében van, miközben a kamara elnöke szerint összesen 25-30 ezer szakdolgozó hiányozhat a rendszerből. Bérük az orvosi bérekhez képest is egyre kevesebbet ér. Jövőre átlagosan 20 százaléka lesz egyik a másiknak, és a munkában töltött évek sem igazán számítanak, ha valaki például ápoló, műtőasszisztens vagy laboros.

Forrás: 24.hu