301 milliárd forintot söpört ki a kormány az éjszaka

HírKlikk 2020. július 15. 18:15 2020. júl. 15. 18:15

A kedd éjszaka megjelent Magyar Közlönyben költségvetési pénzek átcsoportosításáról is rendelkezik egy kormányhatározat.

A gazdaságvédelmi alapból kisöpörnek összesen 301 milliárd forintot. A legtöbb pénz a Magyar Falu programra, buszos személyszállításra és külgazdaságra megy át, de jut Paks II tőkeemelésére és a nemzeti kukaholding támogatására is. Kifizetik a gyöngyöspatai romák kártérítését is a szegregáló önkormányzat és tankerület helyett. Egyedül a Magyar Falu programra 66 milliárd forintot csoportosítanak át.  

Az egészségügy sajnos nem tartozik a nagy nyertesek közzé: ellátási és fejlesztési feladatokra valamivel kevesebb mint 900 millió forintot, az Egészséges Budapest programra 5 milliárd forintot tettek át. Az oktatás sem lett nagyon kitömve, a Klebelsberg Központ 4,6 milliárd forintot kap, ennek jó harmadát beruházásokra, kétharmadát felújításokra.

A központi maradványelszámolási alapból is kiesett 10 milliárd forint, de hozzányúltak a Miniszterelnöki Kormányiroda központi tartalékaihoz is.

Az mfor.hu emlékeztet arra, hogy a mostani söprés minden eddigit felülmúl, de nem először nyúltak a gazdaságvédelmi alaphoz. A járvány első hullámának levonulása után, kezdték el felszabadítani a tartalékokat, május végén egyetlen kormányhatározattal 126 milliárd forintot vettek ki az alapból. Az átcsoportosítás nagy nyertese akkor a honvédség és a sport volt. Június végén aztán már 191,2 milliárd forintot csoportosítottak át.

Forrás: mfor.hu