340 millió adag: egy héten belül megkezdődhet Nagy-Britannia polgárainak oltása

HírKlikk 2020. november 29. 11:50 2020. nov. 29. 11:50

Külön államtitkárságot hozott létre a brit kormány az egészségügyi minisztériumon belül a koronavírus-járvány elleni oltási kampány megszervezésére és irányítására.

Boris Johnson brit miniszterelnök közölte, hogy a kormány már 40 millió adagot megrendelt a Pfizer és a BioNTech gyógyszeripari cégek oltóanyagából és további 300 millió adagot öt más vakcinából. Az utóbbiak közül 100 millió dózist az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari csoport és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű koronavírus-oltóanyagából kötött le a brit kormány – írja a Nepszava.

A Downing Street bejelentése szerint, a vakcinák forgalmazása várhatóan még karácsony előtt megkezdődik, ha a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság engedélyezi az oltóanyagok alkalmazását.

Ugyanakkor a hvg.hu a Financial Times értesülésére hivatkozva azt írta, a briteknél napokon belül megtörténhet az engedélyezés, és már december 7-én beadhatják az első Pfizer-oltásokat.

A brit egészségügyi minisztérium szombaton azt is bejelentette, hogy a télen ingyen ellátja D vitaminnal a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok tagjait. A 2,7 millió emberre kiterjedő intézkedés célja az érintettek általános egészségi állapotának erősítése.

Forrás: Népszava