5 milliárd forintot adott az Áder-barát kormány az államfő alapítványának

Föld S. Péter 2020. május 29. 16:20 2020. máj. 29. 16:20

Nem igaz a széles körben elterjedt vélekedés, hogy Áder János államfő nem dolgozik meg a fizetéséért. Hogy csak ül a Sándor Palotában, aláírja az elékerült törvénytervezeteket, vagy, ha éppen nincs kedve aláírni, akkor visszaküldi a parlamentnek, és csak akkor írja alá, amikor újból eléteszik. Ennél valamivel szerteágazóbb az államfő tevékenysége, és nemcsak, mert időnként nagykövetekkel találkozik és államtitkárokat nevez ki, hanem azért is, mert amint az köztudott, aggódik a környezetért.

Ez utóbbival függ össze az a hír, hogy a kormány 5 milliárd forintot adott Áder Kék Bolygó klímavédelmi alapítványának. A pénzügyi tranzakció nemes célt szolgál, jelesül azt, hogy az alapítvány tevékenysége bővülhessen. Mi, akik nem vagyunk államfők, és nem üzemeltetünk a környezet megvédésével foglalkozó alapítványokat, jobb híján, megpróbáljuk elképzelni, hogyan lehet ennyi pénzhez hozzájutni.

Úgy történhetett, hogy Áder János felhívta Orbán Viktort, és elmondta neki, hogy veszélyben a környezet, kellene egymilliárd forint a megvédéséhez. Egymilliárd forint nagyon sok pénz, mondta Orbán, legyen inkább 3 milliárd, az még ennél is több. Nagyon szépen köszönöm az irántam való jóságodat, Viktor, mondta erre Áder, nem lehetne akkor már inkább 5 milliárd?

Lehetett, bele is írták a Magyar Közlönybe. De azért nem kell irigykedni, mert nem magára költheti ezt a pénzt Áder, hanem az alapítvány tevékenységének bővítésére. Oktatóanyagok készülnek majd, gyakornokokat és munkatársakat vesznek fel, edukációs anyagok íródnak, tartalmakat állítanak elő.

Áderről köztudott, hogy előszeretettel foglalkozik a környezet védelmével. Nem hétköznapi szinten, mint azok, akik például a Városliget betontengerré rondítása ellen tiltakoznak, és akiknek fájnak a fölöslegesen kivágott fák, a zöldterület csökkenése. Áder ezen projektek ellen nem szokott tiltakozni, ő nagyobb távlatokban gondolkodik. Ha úgy tetszik, más a horizontja, mint nekünk, akik csak azt látjuk, ami van.

Hogy az 5 milliárd forintból milyen tartalmak fognak előállítódni, még nem tudható. Ne legyünk türelmetlenek, ha eljön az ideje, megtudjuk azt is. Még csak most lett meg a pénz, hamarosan kezdődik a felelős gondolkodás, és ha nem jön közbe semmi, akkor minden jó lesz. Ha a Földnek nem is, a Kék Bolygó Alapítványnak biztosan.