54 ezer idős ember veszélyben! Egyelőre nem tesztelnek az ország idősotthonaiban!

Kardos Ernő 2020. április 10. 15:53 2020. ápr. 10. 15:53

A főváros vezetése február vége óta várja az operatív törzs segítségét, de csak a héten kaptak segítséget a Pesti úti idősotthon lakói – nyilatkozza portálunknak Gy. Német Erzsébet. A humán területekért felelős főpolgármester-helyettes közlése szerint, nyilvánvaló, hogy ez az ország legnagyobb nyugdíjasokat ellátó intézménye, s a bentlakók többségének van valamilyen krónikus betegsége. Mindezt az operatív törzs is tudja, de mostanáig nem segített. A Hírklikk információja alapján, az országban 852 idősotthon van. Szinte mindenhol lehetnek már fertőzöttek, néhol esetleg halálesetek is előfordulhatnak, de eddig az operatív törzs egyetlen helyen sem tesztelt. Az otthonok lakóinak Müller Cecília azt üzente, hogy továbbra is csak ott tesztelnek, ahol már tüneteket észlelnek.

A kormány azt próbálja sulykolni, hogy a főváros csak a héten kért először segítséget a kormánytól. Ön mit szól ehhez?

Ezt a leghatározottabban visszautasítom! Ez egyszerűen nem igaz, szemen szedett hazugság! A fővárosban február 28-án alakult meg a fővárosi operatív törzs, azóta szinte minden nap kértük az országos operatív törzstől, hogy adjanak számunkra is megfelelő információt, és segítsenek a védőeszközök, maszkok beszerezésben. Semmit nem kaptunk! Meg tudom mutatni az összes, ebben az ügyben született levelet. Hiába próbálja most a kormányfő a felelősségét az önkormányzatokra hárítani! Természetesen mi is igyekszünk helytállni, de az anyagi erő az országos intézményekben van. Ezen kívül, már hetek óta kérjük, hogy végre teszteljenek, teszteljenek, és teszteljenek!

A fővárosi operatív törzs mit ért el?

Mindössze annyit, hogy több hetes könyörgés után, először a héten, csütörtökön, az Országos Mentőszolgálat emberei 300 tesztet csináltak. Korábban ugyan kaptunk maszkokat, de az utolsó percig érdemi segítség nem érkezett az országos operatív törzstől.

Egyébként a Fővárosi Önkormányzat fenntartóként felelős a bentlakók ellátásáért és egészségéért is?

A törvény szerint, járvány alatt az önkormányzatnak semmilyen felelőssége nincs!  Ez csakis az állami járványügynek, Müller Cecíliának, vagyis az operatív törzsnek a felelőssége! 

Vagyis Orbán Viktor hiába mutogat az önkormányzatokra?

Ha a miniszterelnök ismerné a törvényt, akkor tudhatná, hogy mi fenntartók, semmilyen egészségügyi döntést nem hozhatunk magunktól. A Pesti úti otthonnak egyébként saját egészségügyi szolgálata van, s ezt a feladatot 15 év óta ugyanaz az orvos-csoport látja el. Szakmai értelemben ez a team az operatív törzs irányítása alatt áll, mint ahogy a körzeti orvosok szakmai munkáját sem az önkormányzat irányítja.

Az idősotthon orvosai nem jeleztek, hogy baj van?

Nézze, teszt hiányában, csak annyit tudtak tenni, hogy akiknek tüneteik voltak, őket elkülönítették. Utána a tisztifőorvos előírásának megfelelően, szóltak a mentőknek, de a szolgálat csak később vitte el az első néhány beteget. Nemsokára újabb 13 ember mutatott tüneteket, őket is elvitték a mentők.

Amikor először kiderült, hogy a kórházba kerültek között van koronavírus-fertőzött, akkor saját szakállunkra kezdtük el a szűrést. Mi ezt a transzparencia jegyében, folyamatosan nyilvánosságra is hoztuk.

Vagyis önök a járvány fékezésébe beavatkozni nem tudnak, legfeljebb továbbítják az központi utasításokat és ellenőriznek?

Végül erre kért a kormány teljhatalmat, ilyen körülmények között fel sem merülhet, hogy az önkormányzat önállóan döntessen. A mi intézményeink fegyelmezetten bevezették az összes kiadott tisztifőorvosi utasítást, és azokat kőkeményen be is tartják. Sőt, Karácsony Gergely már akkor bevezette a látogatási tilalmat az összes idősotthonban, mielőtt Müller Cecília ezt utasításba adta volna. A főváros intézményeit pedig már három nappal azelőtt sem lehetett látogatni, ahogy azt az operatív törzs elrendelte!

A főpolgármester ezen kívül, egy hónapja szigorú kijárási tilalmat is elrendelt az otthonok lakói számára, továbbá az intézményvezetők felvételi zárlatot is előírtak! Onnantól kezdve, új embereket sem lehetett az otthonokba költöztetni.

Mindenesetre kiderült, hogy a Pesti úti otthonban 500 bentlakóból 150 megfertőződött, s heten már meg is haltak. Mi erről a véleménye?

Azt tudom ismételni, hogy mi már korábban kértünk segítséget, de hiába. Olyan későn jöttek csak, hogy mi már saját kezdeményezésünkre 200 tesztet elvégeztünk, és a fertőzötteket az előírásoknak megfelelően, elkülönítettünk.

Jelentették is, hogy veszélyhelyzet van az idősek otthonában?

Mint említettem, folyamatosan kértünk segítséget, de csak a héten kaptunk először. Ezt követően, az intézmény valamennyi lakója átesett a szűrésen, s betegeket pedig a megfelelő kórházba szállították. Egyébként találkoztam az országos tisztifőorvos asszonnyal, s kérdeztem tőle, hogy a Pesti úti tanulságokat levonva. mindenütt elkezdik-e a szűrést.

Ez a kérdés azért is fontos, mert az országban 852 idősotthon van, amelyek 54 ezer lakója különösen veszélyben van, hisz' a közösségekben könnyen fertőződhetnek. Mi volt a válasz?

Müller Cecíliától tudom, hogy egyelőre nem tesztelnek. Az operatív törzs filozófiája az, hogy csak ott szűrnek, ahol az indokolt, tehát ahol az emberek már tüneteket produkálnak, láz stb.

Vagyis a Pesti úti idősotthonban történtek után sem kezdenek az ország minden ilyen intézményében tesztelni?

Nem, én viszont a leghatározottabban úgy gondolom, hogy a Pesti úton is elkerülhető lett volna a tragédia, ha kérésünknek megfelelően, időben kezdenek tesztelni. Az ország valamennyi zárt közösségében szükség lenne erre, tehát az ország minden idősotthonában, mind a 852 intézményben azonnal fokozott ellenőrzést kellene végezni, s a betegeket elkülöníteni. Ezekben az otthonokban ugyanis nagyon idős emberek vannak, többségüknek van valamilyen krónikus betegsége. A kormány, illetve az operatív törzs jobban is vigyázhatna rájuk, és alattomos politikai akciók helyett – amelyeket a főváros vezérkara ellen indítanak – inkább a dolgukat végeznék.