54 millióért vettek Orbán Viktornak marsallbotot

HírKlikk 2018. január 2. 05:00 2018. jan. 2. 05:00

József főherceg marsallbotja a budai Várba tart. A kormány ereklyegyűjtő szenvedélye vég nélküli és a jelek szerint minden pénzt megér.

Napóleonnál "minden katona a tarsolyában hordta", a második világháború alatt Hitler is kiosztott jó néhányat a legmagasabb katonai ranggal, a tábornagyi címmel járó marsallbotból.

Tulajdonosai nagy becsben tartották a díszes hadvezéri pálcát. Az Erwin Rommel német tábornagyot ábrázoló képeken rendre feltűnik, sőt az is kiderül, hogy a német Afrika Korps parancsnoka két ilyen eszközt is használt, egyet az ünnepi eseményeken, egyet a hétköznapi marsallkodáskor.

Az Osztrák-Magyar Monarchia nyolc marsallal büszkélkedhetett az első világháború idején, és bár volt köztük néhány magyar származású, az egyetlen magyar identitásúnak József Ágost főherceg, röviden József főherceg tekinthető, aki a Habsburgok nádori, úgynevezett magyar ágából származott - mondja a HVG-nek Nánay Mihály történész, József főherceg életének kutatója.

A műtárgy - a HVG által megkérdezett történészek szerint - a magyar történelem emléke, ezért nem bánják, hogy a kormány megvásárolta, bár szerintük jobb lenne, ha a Nemzeti Múzeumban maradna, ahol a Miniszterelnökség közlése szerint "jelenleg őrzik".

A tény, hogy a Miniszterelnökség háttérintézménye, a Budavári Ingatlanfejlesztő Nonprofit Kft. vásárolta meg az ereklyét 54 millió forintért, és egyelőre nem leltározták be a múzeum tárgyai közé, felveti a lehetőséget, hogy a budai Várba kerül. A marsallbot állítólag az osztrák műtárgypiacon tűnt fel, és egy élelmes magyar ügynök beszélte rá a kormányt a megvételére. Ebben szerepe lehetett az arisztokratákhoz szívesen dörgölődző Lázár Jánosnak is.

A Fidesz sokkal inkább a Horthy-korszakban találja meg politikájának gyökereit, József főherceg pedig, nem elsősorban a Monarchiához, sokkal inkább a Horthy-rendszerhez kötődik. Ráadásul az alcsúti birtokán született Habsburg herceg szegről-végről Orbán földije is. Aligha a rajongás okán, de már meg is szerezte a miniszterelnök családja a főnemes egykori hatvanpusztai majorságát.
Forrás: HVG