6,7 milliárd forint veszteséget okozott a paksi bővítés egy év alatt

HírKlikk 2021. június 2. 20:00 2021. jún. 2. 20:00

Több tízmilliárd forint kiadás és jelentős veszteség volt a paksi bővítés két projektcégénél 2020-ban.

Ahogy a megelőző években, 2020-ban is masszív veszteséggel zárt az új paksi atomerőmű felépítésének állami projektcége, a Paks II. Zrt. A veszteség ezúttal 3,4 milliárd forint volt, valamivel több, mint a megelőző évi 3,2 milliárd – derül ki a cég beszámolójából. A veszteséges működés persze nem meglepő, a cég a beruházást készíti elő, árbevétele egyelőre nincs.

A kiadásokat a cég a tulajdonos magyar állam tőkeemeléseiből fedezi. Az állam a 2014-es alapítás óta tőkésíti fel a céget, 2020-ban 73 milliárd forint tőkeemelés történt. Ezzel a tőketartalék 140 milliárd forintra nőtt, a jegyzett tőke 107 milliárdot ért el.

A paksi bővítés másik állami projektcége a PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Kft. Míg a Paks II. Zrt. magáért az erőműépítésért felel, a PIP intézi a „kerítésen kívüli” fejlesztéseket – az erőmű építéséhez és majdani működéséhez ugyanis munkásszállásokra, raktárakra, irodákra stb. van szükség. Méghozzá sokra. A PIP 3,3 milliárd forintos veszteséggel zárta 2020-at, az ő esetükben ez a megszokottnál jóval nagyobb összeg – írja a hvg.hu.

Maga az atomerőmű építés jelenleg engedélyezési fázisban, illetve jelentős csúszásban van. Utóbbi miatt a Pénzügyminisztérium újratárgyalta a projektre felvett orosz hitel feltételeit. A módosítás lényege, hogy a hitel törlesztését nem 2026-ban, hanem csak 2031-ben kell elkezdeni, viszont a futamideje is rövidül öt évvel. Az eredeti tervek szerint az új blokkoknak 2026-ban már termelniük kellett volna.