60 évesen közmunkán? Szomorú magyar jövőkép

HírKlikk 2020. május 10. 12:38 2020. máj. 10. 12:38

A mostani veszélyhelyzetben az látszik, hogy – érdemi kormányzati segítség hiányában – a vállalkozások a veszteségeik csökkentése vagy a túlélésük érdekében kénytelenek voltak igen gyorsan, és igen nagy számban megválni dolgozóiktól. Ezek az elbocsátások sajnos nemtől, kortól, iskolai végzettségtől függetlenül, mindenkit érintenek. Azonban van egy munkavállalói korcsoport, akiket különösen hátrányosan érint a mostani kényszerű elbocsátási hullám. Ők azok, akik a 60-65 éves korosztályba tartoznak.

Ebben az életkorban, ha valaki elveszti a munkáját, akkor még „normális” körülmények között is igen nehezen tud újra elhelyezkedni, mivel a munkáltatóknak a fiatalabb munkaerő foglalkoztatása kedvezőbb. A nyugdíj eléréséig hátralévő időszakban is meg kell élni valahogy, dolgozni kell, hogy legyen pénz a mindennapi megélhetésre, és nem utolsó sorban össze kell gyűjteni még a nyugdíjba vonuláshoz szükséges szolgálati éveket is. Éppen azért, mivel a 60-65 év közötti korosztály munkaerőpiaci és élethelyzete igen összetett, szükség van a méltányos nyugdíjba vonulási lehetőség visszaadására.

A Fidesz az elmúlt tíz évben jelentősen átalakította a nyugdíjba vonulási feltételeket. Elvette például a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségét is a dolgozóktól. Ennek a rugalmas rendszernek a lényege az volt, hogy ha a munkáltató előre, egy összegben kifizette az öregségi nyugdíj betöltéséig a kiszámított nyugdíj összegét, akkor a dolgozó korábban mehetett nyugdíjba. Ha ez a lehetőség ma is létezne, akkor több ezer honfitársunknak könnyebb lenne az élet, mert esélyt kapna arra, hogy a nyugdíj megszerzésével, fix havi megélhetéshez jusson.

A Magyar Szocialista Párt ezért a szakszervezetekkel közösen követeli, hogy a kormány adja vissza a magyar embereknek a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségét.

(Ha egyetértesz, írd alá Te is a petíciónkat ITT)