750 ezer forintra büntették a visszaesőnek számító dudáló nyugdíjast

Föld S. Péter 2020. május 26. 07:09 2020. máj. 26. 07:09

Nem lesz több hétfői dudálás, mert a rendőrség példátlanul súlyos bírsággal sújtja a tiltakozókat, jelentette be Hadházy Ákos, a Lánchídi dudálások egyik szervezője. Mint ismeretes, a kormány ágyfelszabadítási akcióját követően, Szél Bernadett és Hadházy Ákos független képviselők tiltakozó akciókat szerveztek, arra kérték az autósokat, hogy a Clark Ádám téren tegyenek egy kört az Alagút előtt, és közben hangosan dudáljanak. A résztvevőkre a rendőrség szokatlan szigorral csapott le. Egyiküket, egy 70 éves nyugdíjast, 750 ezer forintra bírságolták.

A rendőrség tehát teszi a dolgát, s bár 2010-ben Pintér Sándor, az Orbán kormányok örökös belügyminisztere azt ígérte, hogy két hét alatt felszámolják a bűnözést Magyarországon, eddig inkább csak a társadalom legvédtelenebb tagjai, úgymint hajléktalanok, nyugdíjasok és tüntetők ellenében vitézkedtek. A bevezetőben említett 70 éves nyugdíjas – a rendőrség közlése szerint – azért kapott ilyen kirívóan magas büntetést, mert nemcsak dudált, mint a többiek, akik közül a legtöbben 30 ezer forinttal megúszták, de a kijárási korlátozásokat is megszegte, mert 70 évesen a vírus által veszélyeztetett korosztályba tartozik.

A kormánytól független, nem a kabinet politikai megrendeléseit teljesítő rendőrség mindemellett még azt is elárulta, hogy azért ennyire magas a büntetési tétel, mert a férfi visszaesőnek számít. (Hogy milyen bűncselekményekbe szokott visszaesni, arra nem tért ki a közlés.) Ha nem fizet, mert nem tud, vagy nem akar, a pénzbüntetést 900 órányi közmunkával, amennyiben erre sem hajlandó, 150 nap elzárással lehet kiváltani.

Ne legyenek illúzióink, a rendőrség nem a saját szakállára cselekszik, és keménykedése nem csupán a most 750 ezer forintra bírságolt férfinak szólt. Sőt, nem is neki elsősorban, hanem mindazoknak, akik még csak most készülnek arra, hogy tiltakozzanak az Orbán-kormány jogsértései ellen. Maradj otthon, odahaza, a négy fal között tiltakozzál! – ezt üzeni a háromnegyedmillió forintos bírsággal a rendőrség a leendő tiltakozóknak, dudálóknak, minden rendű és rangú tüntetőnek.

Magyarországon szólás- és véleményszabadság van, tüntetni nem tilos, csak be kell tartani a szabályokat. Azokat a szabályokat, amelyeket a kormány azokkal szemben érvényesít, akiknek nem tetszik, hogy Orbán Viktor és barátai szétlopják az országot és lebontják a jogállamot.