9/11: Kék égből a legsötétebb éjszaka

Molnár Zsolt 2020. szeptember 11. 10:12 2020. szept. 11. 10:12

Mindig velünk maradnak azok a szörnyű képek és érzések, amelyeket 2001. szeptember 11-én láthattunk. Tizenkilenc évvel ezelőtt, ezen a napon csapódott bele a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba egy-egy repülőgép.

Láttuk, ahogy az ikertornyok ablakaiból a biztos halálba ugranak az életben maradás minden reményétől, esélyétől megfosztott emberek. Ez nem virtuális, hanem kegyetlen valóság volt.

Annak a napnak a végére mintegy háromezer ember, több mint 90 ország állampolgára vesztette életét egy felfoghatatlan terrortámadás következtében.

2001. szeptember 11-e változást hozott a világban. Megváltoztatott minket és az életünket is. Mindig az a nap lesz, amely egyszerre testesíti meg azt, ami a legrosszabb, és azt, ami a legjobb az emberekben. Olyan nap, amelyen sokan tapasztalták meg a felfoghatatlan erőszakot és a leírhatatlan veszteséget, ám olyan is, amelyen mindnyájan tanúi lehettünk hősiességnek, nagylelkűségnek és együttérzésnek.

Sohasem feledhetjük azokat a hősöket, akik berohantak a lángoló és összeomló épületekbe, hogy életeket mentsenek, azokat, akik felrohantak a tornyokba, hogy segítsenek kimenekülni az embereknek. Akik az életüket kockáztatták mások életéért.

Ezekre a hősökre is emlékezünk ma, miközben elszántan küzdenünk kell egy olyan világért, amelyben az emberi természet alapjaiban változik meg, és nem lesz többé erőszak, terror és háború.