9,5 millió ember egészségéről van szó!

M.I. 2021. február 24. 17:17 2021. feb. 24. 17:17

Az Új Világ Néppárt felszólítja a kormányt, hogy hosszabbítsa meg egy hónappal az új szerződések aláírásának határidejét az egészségügyben.

Március 1-jétől ugyanis új jogállási törvény szerint kellene az alkalmazottaknak dolgozniuk, ám sokan még kézhez sem kapták az új munkaszerződéseiket. Pedig három munkanap múlva annyira megváltozik az egészségügy, mint amire több évtizede nem volt példa.

Az egészségügyben dolgozóknak mindössze pár napjuk van arra, hogy felelős döntést hozzanak az életüket, egzisztenciájukat, szakmai előremenetelüket és a betegeik biztonságát gyökeresen átalakító kérdésekben. Ez olyan mértékű jogbizonytalanságot okoz az orvosok és ápolók körében, ami miatt nem tudják felelősségteljesen végezni a betegellátást. Lesznek, akiket az idő szorítása, a bizonytalan feltételek eltántorítanak az aláírás alól. Ez végzetes hiányt teremthet az ellátásban, amit egy felelős kormánynak minden áron el kell kerülnie!

Ezért ez nem csak az egészségügyben dolgozók ügye – a betegek ügye is! Nemcsak 200 000 dolgozó munkafeltételeiről van szó, hanem 9,5 millió ember egészségéről is. 

Az Új Világ Néppárt szerint minden közalkalmazott pontosan tudja, hogy a munkaviszonyában történő bármilyen változás előtt 30 nappal kézhez kell kapnia az új munkaszerződését. Csak így tudják alaposan tanulmányozni, ha kell jogásszal egyeztetni, hogy az új feltételek őket miként érintik. Ehhez az orvosoknak és az ápolóknak is joguk van. Sokan nem hogy 30 nap gondolkodási időt nem kaptak, de még hármat sem.

Pedig nagyon fontos kérdéseket kellene tisztázni! Kinek mi lesz a besorolása, mennyi lesz az alapfizetése? Mennyi túlmunkára, ügyeletre kötelezhetik és mennyi pénzért? Megéri-e majd ezután is oktatni, kutatni, új eljárásokat megtanulni, részlegvezetést vállalni, vagy célszerűbb csendben meghúzódni az ellátásban, hagyni az extra feladatokat arra, aki külön díjazás nélkül is vállalja azokat. Mi lesz a másodállásokkal, milyen szempontok szerint fogják engedélyezni? Tudják-e folytatni az orvosok bejáratott egészségügyi vállalkozásaikat a jövőben a közszféra mellett, vagy inkább teljes megélhetésüket piaci alapra kell helyezniük? Miért lesz kevesebb a kizsigerelt egészségügyi személyzet szabadsága, mint más dolgozóké? Csak kérdések vannak, egyelőre válaszok nincsenek. Pedig péntek délutánig dönteni kellene!

A Magyar Orvosi Kamara is tudja, milyen sokan bizonytalanok. A honlapjukon tegnap közzétettek két kérdést az ügyeleti díjazással kapcsolatban, amit még feltétlenül tisztázni akarnak. Ha az ügyeleti munkáért éjszaka, hétvégén vagy ünnepnap kevesebb díjazás jár, mint munkaidőben, akkor rengeteg helyen rengeteg ellátás fog megszűnni, aminek a betegek fogják meginni a levét.

Az új jogállási törvény a megemelt orvosbérek és a hálapénz kriminalizálása ellenére sem egy sikertörténet. Ezért a kormány a felelős. Olyan feltételeket akar olyan határidővel az orvosokra kényszeríteni, amiket sokan inkább nem fogadnak el, és nem írják alá a szerződéseket. Ez sem az orvosoknak nem jó, sem a betegeknek. De ez még a kormánynak sem jó, mivel a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt egyetlen orvos vagy ápoló bizalmát sem veszítheti el!

Nem gyengeség most önmérsékletet mutatni. Nem gyengeség most kitolni a határidőt azzal a 30 nappal, amire minden dolgozónak joga van, hogy megismerje az új munkaszerződését. Ez nem a gyengeség jele, hanem bölcs döntés, a kormányzóképesség tanúbizonysága. A kormány az orvosok és az ápolók egy éves áldozatos munkáját a jogállami feltételek biztosításával honorálhatja. Ha akarja. Az Új Világ Néppárt felszólítja a kormányt, hogy garantálja az egészségügyi dolgozók jogbiztonságát!