A 150 ezer alatti nyugdíjakra rendkívüli bónusz javaslat a parlament előtt

HírKlikk 2020. október 7. 18:45 2020. okt. 7. 18:45

Két ellenzéki képviselő nyújtott be egy javaslatot a parlament elé, amely átfogó szociális reformokat hozhat, ha a kormánypárti parlamenti többség le nem söpri a javaslatot.

„A családok és a nyugdíjasok fokozott támogatása érdekében szükséges egyes törvények módosításáról” címmel, Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti frakcióvezetője és Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője nyújtott be törvényjavaslatot – vette észre a napi.hu.

A csomag azzal érvel a gyors intézkedések mellett, hogy a koronavírus-járvány hatásai hónapokkal ezelőtt megrengették a gazdaságot, a munkaerőpiacot, miközben a kormány hónapok óta késlekedik, hogy érdemi segítséget nyújtson a veszélybe került családoknak, nyugdíjasoknak. Kiemelik, hogy egy új, tárca nélküli miniszteri poszt – Novák Kataliné – senkin nem fog segíteni.

A javaslatot azzal indokolják a politikusok, hogy a nyugdíjasokra nézve sok éve kedvezőtlen, hogy a januári emeléseket csak a tervezett infláció mértékével növelik, így azok egyre inkább elszakadnak a bérektől. Javasolják, hogy a korábbi vegyes indexálás módszerével – vagyis az országos bruttó átlagkereset-növekedés és a 2020. augusztusában a nyugdíjasokra mért fogyasztói árnövekedés 50-50 százalékos súlyozott átlagának megfelelő mértékben – emeljék az ellátásokat. Ez idén 6,5 százalékos emelést jelentene, ami 3,7 százalékkal több, mint a jelenlegi emelés.

Egyúttal kezdeményezik, hogy a havi 150 ezer forint alatti nyugellátásban részesülők október hónapra kapjanak egy rendkívüli, legalább 30 ezer forintos támogatást, úgy, hogy az ellátás rendkívüli támogatással kiegészített összege minden nyugdíjas esetében elérje a százezer forintot. Ezt a döntést azzal indokolják, hogy a koronavírus-járvány sokak számára nem várt többletkiadásokat jelentett, a drasztikusan növekvő élelmiszerárak mindenkit érintenek, de különösen a kisnyugdíjasok számára jelentenek nagy terhet.

Ezen felül a két ellenzéki frakcióvezető azt is követeli, hogy a családi pótlék, a gyermekgondozást segítő ellátás (GYES), a gyermeknevelési támogatás (GYET) és az anyasági támogatás összegét azonnal duplázzák meg, valamint fizessék ki a családi adókedvezmény teljes összegét minden, gyermeket nevelő család számára.

Úgy látják, hogy az Orbán-kormány az elmúlt tíz évben egy forinttal sem emelte az alanyi jogon járó családi juttatásokat, sőt, azoktól még el is vett sok szociális támogatást, akiknek a legnagyobb szükségük lett volna rá.

Forrás: Napi.hu