A '68-as diáklázadások egyik vezére helyesli az SZFE-s egyetemfoglalást

HírKlikk 2020. szeptember 9. 17:28 2020. szept. 9. 17:28

Daniel Cohn-Bendit, az 1968-as párizsi diáklázadások egykori vezére a Népszavának adott interjúban azt mondta, nem üzen semmit az SZFE hallgatóinak, azonban politikailag helyesnek tartja, amit tesznek.

Orbán Viktorról úgy vélekedett, ő csak folytatja, amit eddig csinált. „A magyar társadalom minden szintjén megszilárdítja a hatalmát és a befolyását. Most a kutatás és az egyetemek vannak soron. Ez a társadalom totális kontrolljának új formája" – mondta a Népszavának.

Daniel Cohn-Bendit szerint, Magyarország megsérti az Európai Unió alapelveit, ezért csökkenteni kellene a támogatását. A volt EP-képviselő azt mondta, hogy „az intézményeknek, az Európai Parlamentnek és a kormányok képviselőiből álló EU Tanácsnak választ kell találniuk arra, hogy mi történjen, amikor egy tagállam megsérti az alapvető értékeket, mint ahogyan ez Magyarországon történik".  

Ma azt mondaná Magyarország miniszterelnökének, hogy egy nacionalista populista politikus, aki lerombolja a demokráciát. Úgy vélte továbbá, hogy 2011 óta semmi sem változott. „Orbán legjobb barátja Putyin. Megtetszett neki, ahogyan az orosz elnök kiépítette a hatalmát Oroszországban."