A Bajcsy-Zsilinszky Kórházban kaphatták el a fertőzést a Pesti úti idősotthon lakói

HírKlikk 2020. május 15. 07:50 2020. máj. 15. 07:50

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház egyik osztályát március elején alakították át covidos részleggé. A Népszava forrása szerint, takarékosság okán, egy építkezéseken használatos kék műanyag takarófóliával próbálták helyettesíteni a covidos osztályokra vezető járvány-zsilipet. Ezzel akarták megállítani a vírus tovább terjedését.

A lap információi szerint, a fertőzés-gyanús betegeket kezdetben több ágyas szobákba zárták össze, és csak két nap múlva derült ki, hogy ki kapta el valóban a vírust. Voltak, akik megpróbáltak megszökni, mások dühöngtek.

A dolgozók szűrését csak március végén kezdték el szúrópróbaszerűen, miután többen megbetegedtek. Az RTL Klub kedden arról számolt be, hogy a Bajcsy-Zsilinszky Kórház 1400 munkatársa közül 24 fertőzött. A Népszava most azt írja: közöttük van az egyik covidos osztály főorvosa is.

A lap birtokába került egyik iratból pedig az derült ki, hogy magas a koronavírusos betegek halálozási aránya a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban, amely egyébként a Pesti úti idősek otthona területileg illetékes ellátóhelye. A járvány kitörése óta, összesen 202 Covid pozitív beteget ápoltak a kőbányai fekvőbeteg intézményben, közülük eddig 60 beteget veszítettek el.

A később elhunytak csaknem felét a Pesti úti Idősek otthonából szállították be.

Karácsony Gergely főpolgármester a kezdetektől hangoztatta, hogy a fertőzést nagy valószínűséggel a kórházból hurcolták be az intézménybe. Márpedig a Pesti úti idősek otthona területileg illetékes egészségügyi ellátó intézménye a Bajcsy-Zsilinszky Kórház, így az otthonban megbetegedő lakókat az esetek túlnyomó részében a Bajcsyba szállították kezelésre és onnan is hozták vissza.