A bankszövetség és a kamara kezdeményezése

Dr. Dávid Ferenc       2021. május 14. 09:34 2021. máj. 14. 09:34

Egy fizetett szabadnapot biztosítsanak a vállalkozások a vakcinát kérő és megkapó munkavállalóik számára – ezt javasolja a hazai vállalkozások számára a Magyar Bankszövetség és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A teljes átoltottság érdekében benyújtott ajánlás szerint ez a szabadnap lehetne az oltás napján vagy azt követően is.

A két szervezet által kiadott közös közlemény illetve ajánlás példaértékű és előremutató. Szerencsésnek tartanám, ha a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) oldalai (munkaadói, munkavállalói, civil, tudomány, művészeti, egyházi) és tagszervezetei egységesen csatlakoznának a kamara és a bankszövetség kezdeményezéséhez. Tapasztalhatjuk, hogy a vakcinálási kedv az utóbbi napokban mérséklődött, ezért a különféle profilú társadalmi szervezetek együttesen hatékonyan kampányolhatnának a minél nagyobb átoltottság érdekében.

Az NGTT öt oldala és negyvenöt (!) tagszervezetének egy irányba mutató fellépése azért is kívánatos lenne, mert az eltérő karakterű szövetségek és intézmények igen gyakran nem képesek közös nevezőre jutni. Mintaértékű megnyilvánulásként értékelném, ha konszenzusra jutnának, és a felhívás mellé állnának. Mivel a magyar átoltottsági szint növelése nemzeti ügy, célszerű, ha a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács segítené az oltási kedv növelését. Az NGTT általános megítélésének is használna az ügy felkarolása, hiszen ez a konzultációs fórum nem örvend nagy tekintélynek és működésének eddigi eredményei sem túl ismertek. Most kiléphetnének a „félhomályból” és komoly elismertséget is szerezhetnének.

Külön kiemelném a munkaadói szövetségek és szakszervezetek meghatározó szerepét. Ha az NGTT egységesen mégsem nem lépne fel, akkor a vállalkozói és munkavállalói érdekképviseletekre vár az oltás népszerűsítése és a szabadnap kiadás pártolása, propagálása.