A befagyottnak hitt ország jege dörögve repedt meg a Fidesz alatt

Lendvai Ildikó 2019. október 14. 08:54 2019. okt. 14. 08:54

Rianás. Amikor a vastag jégpáncél nem folyamatosan olvad, hanem váratlanul tűnik fel rajta a nagy, hosszú repedés. Ijesztő hangja van. A befagyottnak hitt ország jege dörögve repedt meg a Fidesz alatt. Megrepedt legyőzhetetlenségük mítosza is. Az ország lakóinak körülbelül fele mostantól olyan településen él, ahol az ellenzék kormányoz. Köszönet érte a választóknak.

Az eredményvárónkon lessük a híreket. Egyre jobbak: nemcsak Karácsony nyer, de ellenzéki polgármestere lesz a kerületek nagyobb részének, megvan a közgyűlési többség.

A legnagyobb városokban: Szegeden, Pécsett, Miskolcon és még több helyen ugyanígy.

Sokan átmegyünk a sajtótájékoztatóra, elől Karácsony Gergő, fogja a felesége és a kisfia kezét. Itt van az előválasztás másik két versenyzője is. A Kazinczy utcában keskeny a járda, leszorulunk az úttestre. Az autókból sorra nyúl ki egy-egy kéz: V betűt mutatnak, megrázzák a kezünket.

Aztán az új főpolgármester első beszéde: "Azokat is képviselni fogom, akik nem rám szavaztak". (Hogy ne legyen minden idilli, hazafelé baktatva egy söröző elől rám sziszeg egy kissé ittas úr: "Nyer az ellenzék, telik a botoxodra!" Üdvözülten mosolygok rá: ezek szerint nem látja a ráncaimat. Igaz, nincs éppen a topon, és sötét is van, de akkor is!)
De most jön majd a neheze. Meg lehet mutatni, hogy van alternatíva: lehet másképp kormányozni. Komoly esély, de még csak esély. Ami kell hozzá:

1. A kampányban lassan összeszokó ellenzéknek most működő koalíciót kell alkotnia. Nincs idő huzakodni posztok, bizottságok, szakértői helyek fölött: Sok pénz nincs (bár ennyi ellenzéki várossal a Fidesz már nem tud könnyen kiszúrni, azzal újabb szavazókat vesztene), de van, amit pénz nélkül, gyorsan meg lehet tenni: nyilvánosság, átláthatóság, emberi hang, a disznóságok feltárása, a civil közösségek energiáit is felhasználva a szociális segítség megszervezése.

2. Az ellenzéki vezetésű vagy többségű települések egymást segítő, együttműködő hálózatának létrehozása. Lakner Zoltán a "szabad városok szövetsége" nevet használta - nekem tetszik.

3. Meg kell találni a módját, hogyan lehet az önkormányzatok receptjét országosan is használni. 2022 még nincs megnyerve, de már kiderült, hogy ez nem lehetetlen. Nem kell a pártok viszonyában mindent most eldönteni, de szükség van legalább egy formalizált koordinációs mechanizmusra a közös politikai akciók, kommunikációs munkamegosztás érdekében.

Azért van tanácsom a Fidesznek is: máskor egyetlen városba se engedjék kampányolni Orbánt. Két helyen járt: Miskolcon és Gödöllőn. Mindkettőben vesztettek.