A Békemeneten is masírozni fognak a magyar haderő főtisztjei?

HírKlikk 2020. február 18. 12:03 2020. feb. 18. 12:03

Nem pártrendezvény, hanem „kormányzati évértékelő” volt Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi beszéde – így reagált kedd reggel a Honvédelmi Minisztérium a Népszavának arra a kérdésére, hogy mit kerestek a magyar haderő főtisztjei mundérban egy politikai rendezvényen.

Mint ismeretes, a vasárnapi évértékelőn egy csoportban ülve, díszegyenruhás főtisztek hallgatták Orbánt, miközben az 1993-as honvédelmi törvény kifejezetten tiltja katonáknak, hogy egyenruhában részt vegyenek politikai rendezvényeken.

A rendszerváltozás óta, közmegegyezés volt arról a pártok között, hogy a pártpolitikát különválasztják a katonaságtól. Így az eltelt harminc évben nem volt arra példa, hogy egy kormány politikai rendezvényre citálta volna a főtiszteket.

A Népszava megkérdezte a minisztériumot, ki adott engedélyt az egyenruhás parádézásra. A tárca válaszát szöveghűen közölték:

„Örömmel vettük, hogy a kormányzást értékelve, a Magyar Honvédség fejlesztése is kiemelt figyelmet kapott, hiszen az elmúlt években következetesen intézkedéseket hajtottunk végre Magyarország biztonsága, a Magyar Honvédség megerősítése, a magyar katonák anyagi és erkölcsi megbecsülése érdekében. Ahogy miniszterelnök úr a beszédében hangsúlyozta is: „Kérem Önöket, gondoskodjanak róla, hogy a pártrendezvényeken ne, de a kormányzati és civil találkozókon a katonák is ott lehessenek, és elfoglalhassák megbecsült helyüket a magyar társadalmi életben.”

A lap szerint, a tárca jókorát csúsztat: az orbáni évértékelőt a Fidesz pártalapítványa, a Balog Zoltán exminiszter vezette Polgári Magyarországért Alapítvány szervezi, oda kizárólag a Fidesz és holdudvara kap meghívást, más pártok résztvevői nem. Szó sincs tehát kormányzati vagy civil rendezvényről. 

A tárca arra nem válaszolt, ki adott engedélyt a tiszteknek – a magyar haderő fővezérének és két alárendeltjének –, hogy egyenruhában megjelenjenek a pártrendezvényen. Ahogy arra sem reagált a tárca, hogy ilyen alapon, a jövőben más „civil” rendezvényen is részt vesznek-e majd katonák – mundérban. Netán – jegyezte meg a lap – a „civil találkozókon” való részvételről szóló miniszterelnöki felszólítás után, Békemeneten is láthatjuk majd őket menetelni, ha úgy alakul.  

Forrás: Népszava