A bezárkózó orbáni Magyarország

HírKlikk 2020. február 14. 18:42 2020. feb. 14. 18:42

Magyarország már alig ad menedéket, vagy egyéb védelmet menekülteknek–  erről széles körben beszámolt a német nyelvű sajtó a Népszavában megjelent adatokra támaszkodó hírügynökségi jelentések alapján. A Der Spiegel kiemeli, hogy Orbán Viktor jobboldali nemzeti miniszterelnök alatt Magyarország a bezárkózás, valamint a menekültek és migránsok elrettentésének politikáját folytatja.

Tavaly összesen 60 személy kapott Magyarországon menedéket vagy egyéb védelmet, míg ez a szám az előző évben még 367, 2017-ben 1291 volt. 2018-ban a menedékért folyamodó 671 fő több mint fele kapott menedéket, addig 2019-ben az 500 kérelmező mindössze 12 százaléka. A tavalyi menedékkérők több mint fele kiskorú volt.

Orbán Viktor jobboldali nemzeti miniszterelnök alatt, Magyarország a bezárkózás, valamint a menekültek és migránsok elrettentésének politikáját folytatja. Menedékért csupán két tranzit-övezetben lehet folyamodni, és az emberek általában hónapokig vagy akár évekig várnak arra, hogy bejussanak ezekbe az övezetekbe.

Magyarországnak az Európai Bíróság előtt kell felelnie azért, mert 2015-ben figyelmen kívül hagyta az EU által megszavazott kvótákat.

Az országban 2019 júliusa óta nem működik önálló menekültügyi hatóság, a korábbi Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalt átnevezték Országos Idegenrendőrségi Igazgatóságnak, és betagolták a rendőrségbe – írta a Der Spiegel. Az írás egyben emlékeztetett arra is, hogy 2019 novemberében a magyar kormánynak bocsánatot kellett kérnie egy jogvédő szervezettől (Megjegyzés: a Helsinki Bizottságtól) „félrevezető és hamis” állítások miatt.