A Bizottság nem fog habozni hogy alkalmazza a jogállamisági mechanizmust

HírKlikk 2021. január 19. 21:02 2021. jan. 19. 21:02

Az Európai Bizottság nem fog habozni, hogy alkalmazza a támogatások csökkentését, ha Orbán vagy a varsói vezetés nem enged, még akkor sem, ha Orbán Viktor a luxemburgi bíróság bevonásával próbál időt nyerni – jelentette ki Vera Jourová, az EU Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke. „Nagyon sok pénz kifizetését tudjuk megakadályozni, jelentős eszközt adtak a kezünkbe” – szögezte le a Der Standard bécsi lapnak adott interjúban. Ugyanakkor borúlátóan nyilatkozott a Lengyelország és Magyarország ellen folyamatban lévő 7. cikkely szerinti eljárásról. A Washingtonban történtek sokkolták, szerinte Európában is lehet számítani a feszültségek éleződésére.

A lisszaboni szerződés megalkotóiban fel sem merült, hogy a 7. cikkelyt valaha is alkalmazni kell, és alighanem ezért nehezen alkalmazható – fejtette ki Jourová, aki nem számít egyhamar ezek lezárására. A Der Standard című lapnak ugyanakkor kifejtette: az eljárás megindításának volt értelme, és volt közvetlen következménye is, amennyiben ez tette világossá az európai közvélemény számára a jogállamiság jelentőségét. 

Lengyelország és Magyarország eltérő eset, nem hasonlítható össze az, ahogyan a két államban sértik a jogállamiságot. Orbán Viktor ezt kis lépésekben tette. Magyarországon gondok vannak az igazságszolgáltatással, a sajtóval, a kisebbségi jogokkal, és csak ezeknek a jogsértéseknek az összessége vezetett az eljáráshoz. Lengyelország, az igazságügyben végrehajtott, összességében rendszerszerű változtatásokkal mintegy ajtóstól rontott a házba. Ezért Magyarországgal kapcsolatban egyszerűbb volt kötelezettségszegési eljárásokat indítani, amelyekben végül majd az EU bíróság mondja ki a végső szót. Ő maga is ezt részesíti előnyben, mert ez hatékony eszköz – közölte. 

A 7. cikkely szerint eljárásokban az lenne a legjobb, ha maga az érintett állam korrigálna, de erre nincs kilátás. Mint rámutatott „végső soron persze az adott országokban élő szavazók döntenek a választásokon”. Hozzátette azonban: az EU Bizottsága mindenesetre alkalmazni fog minden rendelkezésére álló eszközt, így az új jogállamisági mechanizmust is. 

„A mechanizmus január 1-jétől érvényben van, és alkalmazni tudjuk, a kormányfők egyértelmű jogi kompetenciát rögzítettek” – szögezte le Jourova. Mint kifejtette: a bizottság nem fog habozni, hogy alkalmazza a támogatások csökkentését, ha Orbán, vagy a varsói vezetés nem enged, még akkor sem, ha Orbán Viktor az Európai Bíróság bevonásával próbál időt nyerni.  „Nagyon sok pénz kifizetését tudjuk megakadályozni, jelentős eszközt adtak a kezünkbe” – mondta. Arra a kérdésre, hogy milyen támogatásokat vonhatnak meg, példaként említette a nagy állami projektekre szántakat.   
Jourovát sokkolta, ami az amerikai törvényhozás elleni támadásban láthatóvá vált. Az egyik sokkoló momentum maga a demokratikus intézmény elleni támadás volt, ami megmutatta az elnök negatív befolyását, és azt, mennyire megnőtt a feszültség az amerikai társadalomban. Ilyesmi Jourová szerint nem zárható ki Európában sem, ahol a társadalom légköre romlik, és a kormányok azon fáradoznak, hogy valahogyan megfékezzék a vírust, ehhez pedig népszerűtlen intézkedések szükségesek. „Az európai történelem azt tanítja, hogy a válságokban nagyon gyakran a szélsőségesek takarítják be a termést” – figyelmeztetett. 

A másik sokk számára – aki az amerikai véleménynyilvánítási szabadság csodálója – a média reagálása volt, ahogyan egyszerűen lekapcsolták az elnök beszédét, letiltották Trumpot a közösségi oldalakon, stb. Úgy vélte, Amerikában a média nem tudott törvények alapján cselekedni, hanem saját szabályai szerint kellett eljárnia, mert ott nincsenek ilyen törvények. E téren Európa már egy lépéssel tovább van. Számos országban születtek jogszabályok a világhálón terjesztett gyűlölet elleni fellépésre, de idővel közös jogszabályokat kell hozni, és ezt a létező büntetőjogra kell építeni – húzta alá.